Deficitul bugetar a urcat la 0,83% din PIB în aprilie, de la 0,56% în martie

Execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat după patru luni cu un deficit de 5 miliarde de lei, respectiv 0,83% fin PIB, faţă de un deficit de 0,75% din PIB în aceeaşi perioadă din 2011 şi de 0,56% din PIB în primul trimestru al acestui an.

214 afișări
Imaginea articolului Deficitul bugetar a urcat la 0,83% din PIB în aprilie, de la 0,56% în martie

Deficitul bugetar a urcat la 0,83% din PIB în aprilie, de la 0,56% în martie (Imagine: Shutterstock)

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 62 miliarde lei, au fost cu 7,4% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent în termeni nominali şi cu 0,3 puncte procentuale ca pondere în PIB, informează Ministerul Finanţelor.

Veniturile fiscale au înregistrat în termeni nominali o creştere cu 10,1% comparativ cu anul precedent, evoluţii favorabile înregistrându-se la taxa pe valoarea adăugată (+5,8%), accize (+5,0%), impozit pe venit (+17,5%).

Contribuţiile de asigurări au totalizat 17 miliarde lei, în urcare cu 7,3% faţă perioada similară a anului precedent.

La nivelul administraţiilor locale au fost înregistrate creşteri faţă de anul precedent în cazul veniturilor din impozite şi taxe pe proprietate (+5,3%), precum şi la veniturile nefiscale (+19,1%).

Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate din resurse publice au fost cu 30,2% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 67,3 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 7,9% faţă de anul precedent, şi cu 0,3 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Creşterea s-a înregistrat în principal la proiectele finanţate din fonduri UE, cu 65,8% mai mari faţă de anul 2011, dobânzi - 44 %, cheltuieli de capital - 31,4%.

Au crescut de asemenea cheltuielile cu bunuri şi servicii din fondul naţional de sănătate (+6,6%), ca urmare a plăţilor făcute pentru servicii medicale şi medicamente, precum şi la administraţiile locale (+17,3%) ca urmare a transformării unor spitale în cămine de bătrâni.

Cheltuielile de personal au crescut cu 0,9%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent întrucât în luna ianuarie 2011 nu este inclusă majorarea de 15% acordată personalului bugetar şi nici plăţile aferente contribuţiei de asigurări sociale datorate de angajatorii din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională (salariile majorate şi contribuţiile s-au plătit începând cu luna februarie 2011).

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe au fost de 9,7 miliarde lei, în urcare în termeni nominali cu 36,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI să reducă deficitul bugetar în acest an la 2,2% din PIB, de la 4,3% din PIB în 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici