Deficitul bugetar s-a dublat în luna iunie; ritmul de creştere a veniturilor a încetinit

Deficitul bugetar s-a dublat în luna iunie şi a ajuns la 0,5% din PIB la finele primului semestru, în condiţiile în care veniturile au crescut cu 2,9% în termeni nominali faţă de primele şase luni din 2013, iar cheltuielile s-au redus cu 0,3%, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

382 afișări
Imaginea articolului Deficitul bugetar s-a dublat în luna iunie; ritmul de creştere a veniturilor a încetinit

Deficitul bugetar s-a dublat în luna iunie; ritmul de creştere a veniturilor a încetinit (Imagine: Shutterstock)

După cinci luni, veniturile bugetare au crescut cu 3,7%, în timp ce cheltuielile au fost mai mici cu 2,4%.

La sfârşitul lunii iunie, veniturile totalizau 100,4 miliarde de lei (15,2% din PIB), iar cheltuielile de la buget au ajuns la 103,9 miliarde de lei (15,7% din PIB), rezultând un deficit de 3,5 miliarde de lei.

România s-a angajat prin acordurile cu instituţiile financiare internaţionale ca deficitul bugetar din acest an să nu treacă de 2,2% din PIB.

Pe partea de venituri au fost înregistrate creşteri în primul semestru la încasările din contribuţiile de asigurări sociale (+1,47 miliarde de lei), impozite şi taxe pe proprietate (+957,8 milioane de lei), accize (+1,08 miliarde de lei), impozitul pe profit (+689,5 milioane de lei) şi TVA (+459,3 milioane de lei).

La nivelul administraţiilor locale au fost înregistrate, de asemenea, încasări mai mari la impozite şi taxe pe proprietate (+5,2%), taxe pe utilizarea bunurilor (+3,6%) şi venituri nefiscale (+2,2%).

Sumele rambursate de UE în contul plăţilor efectuate s-au diminuat cu 10,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. În bugetul general consolidat sunt înregistrate numai sumele rambursate aferente proiectelor unde beneficiari sunt instituţiile publice, fără să le cuprindă şi pe cele destinate sectorului privat.

În acelaşi timp, cheltuielile de personal au urcat cu 3,4% ca urmare a creşterii salariului minim brut de la 1 ianuarie de la 800 lei la 850 lei şi a plaţii drepturilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti.

Suma cheltuită de la buget pentru bunuri şi servicii a fost mai mare 5,7%, creşterea cea mai importantă înregistrându-se la fondul naţional de asigurări sociale de sănătate, respectiv 11,3%, ca urmare a plăţii arieratelor către furnizorii de medicamente.

La cheltuielile cu dobânzile se înregistrează o scădere cu 1% datorită reducerii randamentelor la licitaţiile emisiunilor de obligaţiuni de tip benchmark, dar şi a subvenţiilor acordate, cu 4,7%.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 9,6 miliarde lei, respectiv de 1,5% din PIB, faţă de 12,2 miliarde lei în aceeaşi perioadă a anului precedent.

Finanţele menţionează că în primele şase luni ale anului trecut au fost plătite arierate ale Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale de circa 2 miliarde lei, precum şi arierate ale administraţiilor locale din împrumuturi din trezorerie în sumă de 800 milioane lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici