Deficitul comercial s-a înjumătăţit în ianuarie

Deficitul comercial al României a coborât în ianuarie cu mai mult de jumătate faţă de aceeaşi lună din 2008, la 2,39 miliarde de lei, pe fondul scăderii mai accentuate a importurilor faţă de exporturi, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

12 afișări
Imaginea articolului Deficitul comercial s-a înjumătăţit în ianuarie

Deficitul comercial s-a înjumătăţit în ianuarie (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit INS, exporturile realizate în prima lună a anului au totalizat 8,04 miliarde de lei (1,91 miliarde euro), iar importurile au însumat 10,44 miliarde de lei (2,48 miliarde de euro).

Comparativ cu ianuarie 2008, exporturile au scăzut cu 12,9% la valori exprimate în lei (24,3% la valori exprimate în euro), iar importurile au coborât cu 28,2% la valori exprimate în lei (37,4% la valori exprimate în euro).

Astfel, deficitul comercial realizat în ianuarie 2009 a fost mai mic cu 2,91 miliarde de lei faţă 5,3 miliarde în luna similară a anului precedent.

Faţă de decembrie 2008, exporturile au crescut în ianuarie anul acesta cu 6,9% la valori exprimate în lei, dar au scăzut cu 1,1% la valori exprimate în euro, iar importurile s-au redus cu 22% la valori exprimate în lei şi cu 27,6% la valori exprimate în euro.

Diferenţa dintre dinamica calculată pe baza valorilor exprimate în lei şi cea calculată în euro a fost determinată de deprecierea monedei naţionale cu 14,6% în ianuarie 2009 faţă de aceeaşi lună 2008, precizează INS.

În ianuarie, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor au fost deţinute de maşini şi echipamente de transport (38% la export şi 33,3% la import) şi alte produse manufacturate (41,7% la export şi respectiv 32,9% la import).

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri în prima lună din acest an a fost de 6,25 miliarde de lei (1,47 miliarde euro) la expedieri şi de 7,69 miliarde de lei (1,8 miliarde euro) la introduceri, reprezentând 77,7% din total exporturi şi 73,7% din total importuri.

Deficitul comercial al României a fost anul trecut de 22,52 miliarde euro, cu 3,4% mai mare decât în 2007, pe fondul unui avans superior al exporturilor faţă de importuri.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici