Deficitul comercial s-a redus cu 35% în primele 2 luni

Deficitul comercial a scăzut cu 35% în primele două luni ale anului, la 4,25 miliarde de lei, în condiţiile în care exporturile au crescut cu 18,5% faţă de perioada similară din 2009, iar importurile au avansat cu 3,4%, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

15 afișări
Imaginea articolului Deficitul comercial s-a redus cu 35% în primele 2 luni

Deficitul comercial s-a redus cu 35% în primele 2 luni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În termeni nominali, exporturile de 20,19 miliarde de lei au fost depăşite ca valoare de importuri, care au însumat 24,45 miliarde de lei.

Majoritatea exporturilor şi a importurilor realizate în primele două luni au fost efectuate cu state din Uniunea Europeană.

Astfel, valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri a fost de 15,17 miliarde de lei (3,67 miliarde euro) la expedieri şi de 17,32 miliarde de lei (4,19 miliarde euro) la introduceri, reprezentând 75,1% din total exporturi şi 70,9% din total importuri.

Ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor au fost deţinute de grupele de produse maşini şi echipamente de transport (42,9% la export şi 34,5% la import) şi alte produse manufacturate (35,4% la export şi 30,1% la import).

Doar în luna februarie, diferenţa dintre exporturi şi importuri a rezultat într-un deficit comercial de 2,44 miliarde de lei, mai mare cu 35% faţă de decalajul înregistrat în prima lună a anului.

Anul trecut, România a avut un deficit comercial de 9,8 miliarde euro, al şaselea ca mărime din UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici