Deficitul de cont curent - 13% din PIB în 2008

Deficitul de cont curent s-a situat anul trecut la 13% din PIB, iar aducerea ordonată a acestuia la un nivel sustenabil este prioritară în acest moment.

105 afișări
Imaginea articolului Deficitul de cont curent - 13% din PIB în 2008

Deficitul de cont curent - 13% din PIB în 2008 (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, a arătat, marţi, că România ocupă în prezent o poziţie atipică faţă de celelalte state europene, întrucât problemele macroeconomice sunt "de cu totul altă natură", de exemplu creşterea economică a fost anul trecut de 7,9%, rata medie anuală a inflaţiei de 7,85%, iar deficitul bugetar de 5,2% din PIB. În comparaţie, zona euro a înregistrat o creştere economică 0,9%, inflaţia medie anuală s-a situat 3,3%, iar deficitul bugetar la 1,7% din PIB.

Potrivit datelor Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) deficitul de cont curent aferent anului trecut a fost de 12,2% din PIB.

"Deficitul extern al României a fost anul trecut de 12,2% din PIB. Să dea Domnul să fie cifra asta, eu sunt un pic mai pesimist şi spun 13% din PIB", a declarat Lazea.

Economistul consideră că deficitul extern nu poate fi finanţat la acest nivel.

"Aducerea ordonată a deficitului extern la un nivel sustenabil este prioritară în acest moment", a afirmat Lazea, menţionând că aducerea ordonată înseamnă ca şi statul, şi sectorul privat să contribuie la reducerea deficitului.

El a arătat că regulile jocului s-au schimbat după 1 septembrie 2006, prin liberalizarea contului de capital, întrucât investitorii din întreaga lume urmăresc cu mare atenţie ceea ce se întâmplă pe piaţa locală.

"Scopul în acest moment este recâştigarea încrederii investitorilor străini. Deficitul extern este extrem de mare şi nesustenabil. Dacă nu vom lucra în această privinţă, investitorii străini vor rămâne în expectativă sau, şi mai rău, se vor retrage", a spus Lazea.

Lazea consideră că statul nu poate să stea deoparte în cazul în care sectorul privat va întâmpina dificultăţi, întrucât riscurile sunt prea mari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici