Deficitul de cont curent s-a dublat

Balanţa de plăţi a înregistrat, în primul semestru, un deficit de cont curent de 7,81 miliarde euro, în creştere cu 108% comparativ cu soldul negativ din primele şase luni de anul trecut, dezechilibru manifestat în continuare preponderent la nivelul balanţei comerciale.

1 afișare

La jumătatea anului, deficitul contului curent a reprezentat aproape 80% din deficitul înregistrat pe întreg anul 2006, când soldul negativ s-a ridicat la 9,97 miliarde euro.

Dezechilibrul balanţei comerciale s-a accentuat în primele şase luni cu 77% faţă de minsusul înregistrat în prima parte a anului trecut, urcând la 7,83 miliarde euro.

În acelaşi timp, transferurile curente şi-au redus aportul la echilibrarea contului curent, urcând cu numai 10%, la 2,24 miliarde euro. De remarcat că, deşi remiterile de valută în ţară au însumat 3,3 miliarde euro, ieşirile de valută au avansat rapid, depăşind un miliard de euro în numai şase luni.

Deficitul contului curent din primul semestru a fost acoperit în proporţie de 38% prin investiţii străine directe, care au înregistrat 2,96 miliarde euro.

Datoria externă pe termen mediu şi lung însumează 31,56 miliarde euro, în creştere cu 11,2% faţă de 31 decembrie 2006.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici