Deficitul de cont curent s-a redus în primele cinci luni din 2023 cu 1,66 mld. euro

Deficitul de cont curent s-a redus în primele cinci luni din 2023 cu 1,66 miliarde euro faţă de perioada similară din 2022, ajungând la 8,27 miliarde euro, arată datele publicate vineri de BNR şi citate de Ziarul Financiar.

129 afișări
Imaginea articolului Deficitul de cont curent s-a redus în primele cinci luni din 2023 cu 1,66 mld. euro

Deficitul de cont curent s-a redus în primele cinci luni din 2023 cu 1,66 mld. euro

Deficitul de cont curent a ajuns la 8,27 miliarde euro, în condiţiile în care deficitul rezultatul din comerţul internaţional de bunuri s-a diminuat cu 1,1 mld. euro, iar excedentul din zona de servicii a crescut cu 1,8 miliarde euro.

Astfel, balanţa bunurilor a consemnat la finele lunii mai un deficit de 10,8 miliarde euro, iar cea a serviciilor un excedent de 6,27 miliarde euro.

Pe zona de servicii, cel mai mare excedent provine din serviciile de telecomunicaţii, informatice şi informaţionale, în valoare de 2,55 miliarde euro, faţă de 2,02 miliarde euro în perioada similară din 2022.

La fel, transporturile au generat un excedent de 2,5 miliarde euro, faţă de 2,08 mld. euro în mai 2022.

În schimb, turismul şi călătoriile au rămas în dezechilibru, cu un deficit de 1,15 mld. euro, în uşoară scădere faţă de 1,16 în mai 2022.

Balanţa veniturilor primare, care includ venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare (investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii), impozite, subvenţii, a înregistrat un deficit mai mare cu 1,1 mld. euro faţă de perioada similară din 2022, ajungând la 4,22 miliarde euro.

În paralel, balanţa veniturilor secundare, care includ transferuri curente private şi transferuri ale administraţiei publice, a înregistrat un excedent de 490 mil. euro în scădere de la 643 mil. euro în mai 2022.

În acelaşi timp, investiţiile străine directe au însumat 3,86 miliarde euro (comparativ cu 3,88 miliarde euro în perioada ianuarie - mai 2022), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au fost 4,17 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 315 milioane euro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici