Dificultăţi economice în estul Uniunii Europene. Economia Poloniei e în declin, Ungaria urmează să iasă din recesiune, România este excepţia din regiune

  • Ungaria a ieşit probabil în trimestrul doi din 2023 din cea mai lungă recesiune de la criza financiară mondială din 2008.
  • Războiul din Ucraina continuă să submineze creşterea economică în aripa estică a Uniunii Europene.
  • România este principala surpriză din regiune.
24906 afișări
Imaginea articolului Dificultăţi economice în estul Uniunii Europene. Economia Poloniei e în declin, Ungaria urmează să iasă din recesiune, România este excepţia din regiune

Economia Ungariei a crescut cu 0,2% în perioada aprilie-iunie, comparativ cu precedentele trei luni, potrivit unui sondaj Bloomberg realizat în rândul economiştilor, înaintea datelor programate să fie publicate miercuri, aceasta fiind prima creştere din al doilea trimestru al anului trecut. Economia Ungariei s-a contractat cu 1,4% în ritm anual.

Economia Poloniei, cea mai mare economie din regiune, s-a contractat probabil cu 2,3% în al doilea trimestru faţă de precedentele trei luni, a treia scădere neconsecutivă de anul trecut. Confruntându-se cu cea mai rapidă creştere a preţurilor din ultimii 25 de ani, economia Poloniei s-a contractat cu 0,3% în ritm anual, potrivit unui alt sondaj.

Impactul invaziei Rusiei a dus inflaţia la două cifre în cea mai gravă criză a costului vieţii din Europa din ultimele decenii şi a determinat băncile centrale să ia măsuri drastice prin creşterea ratelor dobânzilor. Acest lucru se traduce prin scăderea cheltuielilor din partea întreprinderilor şi a consumatorilor, ceea ce înăbuşă creşterea economică pentru majoritatea economiilor din Europa Centrală şi de Est.

Tendinţa este aceeaşi şi în Republica Cehă, unde inflaţia a scăzut în iunie la o singură cifră pentru prima dată în 16 luni, economia a crescut cu doar 0,1% faţă de trimestrul anterior.

România este o excepţie, cu progrese constante ale produsului intern brut de la pandemie încoace. Economia României va înregistra o creştere de 0,2% în T2 din 2023 şi de 2,5% faţă de anul precedent, potrivit estimărilor Bloomberg.

Banca Naţională a României a declarat că se aşteaptă la o "creştere moderată" atât în trimestrul al doilea, cât şi în trimestrul al treilea, menţinând avansul din acest an la niveluri "relativ scăzute".

În altă parte în regiune, Slovacia a înregistrat o creştere anuală de 1,5%, depăşind aşteptările, în timp ce Serbia a înregistrat o creştere mai mare decât se aştepta, de 1,7% faţă de anul precedent. Prognoza pentru Bulgaria, care îşi va publica datele miercuri dimineaţă, indică o creştere mai slabă, dar constantă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici