Din 15 ianuarie, ANAF utilizează o nouă aplicaţie pentru monitorizarea produselor accizabile

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală informează că din 15 ianuarie este disponibilă o nouă aplicaţie electronică pentru monitorizarea în timp real a stării mişcărilor de produse accizabile în regim suspensiv, precum ţigările, iar peste 400 de agenţi economici au solicitat accesul la aplicaţie.

50 afișări
Imaginea articolului Din 15 ianuarie, ANAF utilizează o nouă aplicaţie pentru monitorizarea produselor accizabile

Din 15 ianuarie, ANAF utilizează o nouă aplicaţie pentru monitorizarea produselor accizabile (Imagine: Ana Penariu/Mediafax Foto)

"ANAF informează că începând cu data de 15 ianuarie 2010 au intrat în vigoare prevederile privind completarea documentului administrativ de însoţire în format electronic, utilizând aplicaţia EMCS-RO de control a mişcărilor cu produse accizabile în regim suspensiv, în locul aplicaţiei RO-DAI utilizată până în prezent", se arată într-un comunicat al agenţiei.

EMCS-RO este un instrument informatic dezvoltat în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene, care la 1 aprilie 2010 va asigura transmiterea documentului administrativ de însoţire în format electronic în statele membre ale blocului comunitar.

Accesul la aplicaţia EMCS-RO este acordat de Autoritatea Naţională a Vămilor.

"Un număr de 403 agenţi economici au solicitat accesul la aplicaţie, fiind conectaţi până în prezent 1.377 de utilizatori, din care 549 lucrători vamali", se precizează în comunicat.

Noul sistem electronic permite monitorizarea în timp real a stării mişcărilor produselor, îmbunătăţind capacitatea administraţiei fiscale de a supraveghea şi controla comerţul cu produse accizabile in regim suspensiv de accize, ducând la creşterea veniturilor provenind din sectorul accize, diminuarea fraudei din domeniul şi nu în ultimul rând, îndeplinirea obligaţiilor României în calitate de stat membru al Uniunii Europene faţă de Comisia Europeană, în ceea ce priveşte implementarea sistemului EMCS faza 2.

ANAF anunţa, în luna decembrie, că mesajele transmise prin sistemul EMCS-RO nu înlocuiesc documentele pe suport de hârtie şi formalităţile, ceea ce înseamnă că emiterea, transmiterea şi închiderea unui document administrativ de însoţire este obligatorie atât pe suport de hârtie, cât şi informatic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici