Dinamica exporturilor a depăşit avansul importurilor, pentru a treia lună consecutiv

Dinamica exporturilor a depăşit şi în februarie avansul importurilor, pentru a treia lună consecutiv, iar deficitul comercial a crescut, în primele două luni, cu 11,6%, la 10,53 miliarde lei (2,87 miliarde euro), faţă de perioada similară din 2007, potrivit Institului Naţional de Statistică (INS).

63 afișări
Imaginea articolului Dinamica exporturilor a depăşit avansul importurilor, pentru a treia lună consecutiv

Dinamica exporturilor a depăşit avansul importurilor, pentru a treia lună consecutiv (Imagine: Mediafax Foto)

Astfel, comparativ cu februarie 2007, exporturile au crescut cu 30,9% la valori exprimate în lei (20,3% la valori exprimate în euro), iar importurile au crescut cu 24,2% la valori exprimate în lei (14,2% la valori exprimate în euro), se arată într-un comunicat al INS.

În luna februarie, exporturile au însumat 10,25 miliarde de lei (2,78 miliarde de euro), iar importurile au ajuns la 15,62 miliarde de lei (4,24 miliarde de euro).

În ceea ce priveşte creşterea deficitului comercial aferent primelor două luni, exprimat în euro, avansul a fost de 3,23%.

În primele două luni, exporturile au urcat cu 29,3%, la 19,24 miliarde de lei (5,24 miliarde de euro), iar importurile au avansat cu 22,4%, la 29,78 miliarde de lei (8,11 miliarde de euro), se arată în comunicat.

Pentru valorile exprimate în euro, creşterea a fost de 19,4% pentru exporturi şi de 13,1% pentru importuri.

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri, în perioada ianuarie-februarie, s-a plasat la 13,64 miliarde de lei (3,71 miliarde de euro) la expedieri şi de 20,88 miliarde de lei (5,68 miliarde de euro) la introduceri, reprezentând peste 70% din total exporturi, respectiv importuri.

Diferenţa între dinamica calculată pe baza valorilor exprimate în lei şi cea determinată din valori exprimate în euro a fost determinată de deprecierea monedei naţionale cu 8,8% în luna ianuarie şi cu 8% în luna februarie faţă de lunile corespunzătoare din anul 2007.

Ponderea principală în structura pe grupe de produse a exporturilor şi importurilor o deţin maşinile şi echipamentele de transport (33,8% la export şi respectiv 37,9% la import) şi alte produse manufacturate (42,5% la export şi respectiv 30,3% la import).

Faţă de luna ianuarie, exporturile din luna februarie au crescut cu 14% la valori exprimate în lei (13,2% la valori exprimate în euro), iar importurile au crescut cu 10,4% la valori exprimate în lei (9,7% la valori exprimate în euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici