Dinamica PIB. Creştere de 2,9% a produsului intern brut, în primul trimestru

  • Produsul intern brut a fost, în primul trimestru, mai mare cu 2,9% faţă de trimestrul precedent.
  • Faţă de T1 2020, indicatorul a înregistrat o scădere cu 0,2% pe seria brută şi o creştere cu 0,1% pe seria ajustată sezonier, anunţă INS.
219 afișări
Imaginea articolului Dinamica PIB. Creştere de 2,9% a produsului intern brut, în primul trimestru

Creştere de 2,9% a produsului intern brut, în primul trimestru

Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul I 2021, nefiind înregistrate diferenţe faţă de varianta publicată în 8 iunie 2021.

Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul I 2021 a fost de 286198,7 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 2,9% faţă de trimestrul IV 2020 şi cu 0,1% faţă de trimestrul I 2020.

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2021 a fost de 225051.0 milioane lei preţuri curente, în scădere – în termeni reali – cu 0,2% faţă de trimestrul I 2020.

Comparativ cu primele date comunicate, dinamica PIB a rămas neschimbată, iar cea a valorii adăugate brute s-a majorat cu 0,1 puncte procentuale.

Volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate a înregistrat modificări mai importante în: Activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii suport, cu o creştere a volumului de activitate de 1,8 puncte procentuale; Industrie, cu o reducere a volumului de activitate de 0,3 puncte procentuale; Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante, cu o reducere a volumului de activitate de 0,2 puncte procentuale.

Impozitele nete pe produs au înregistrat o scădere a volumului lor de 0,4 puncte procentuale.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări semnificative ale contribuţiei la modificarea PIB, între cele două estimări, au înregistrat cheltuiala pentru consumul final individual şi colectiv al administraţiilor publice, de la +0,6% la-0,9%, ca urmare a scăderii volumului său de activitate de la 102,9% la 95,2% şi formarea brută de capital fix, de la +1,7% la +2,0%, ca urmare a modificării volumului său de activitate de la 109,9% la 111,7%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici