Video Director APIA: Nu se poate vorbi de performanţă în agricultură cu două-trei hectare de teren

Terenurile agricole din România sunt foarte fragmentate, astfel că nu se poate vorbi de performanţă în agricultură cu două-trei hectare de teren, deşi anul acesta s-a observat o tendinţă de comasare, a declarat directorul general al APIA, Daniel Constantin.

94 afișări

"Fărâmiţarea terenului este un specific al agriculturii româneşti. Peste 80% din fermierii care au solicitat plata la hectar au terenuri de până la cinci hectare. Este firească atunci întrebarea dacă este vorba de o agricultură de semisubzistenţă şi nu de o agricultură performantă, menită să contribuie la creşterea economică", a declarat, marţi, directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), la seminarul "Mediafax Talks about Romanian Agriculture".

El a arătat că, faţă anul 2007, se observă o tendinţă de comasare a terenurilor agricole, reflectată prin creşterea suprafeţei pentru care a fost solicitată plata la hectar, de la 9,4 milioane hectare la 9,5 milioane hectare, deşi numărul cererilor a scăzut cu peste 100.000, la 1,121 milioane de solicitări.

"Doar 1% dintre fermieri deţin peste 50% din suprafaţa pentru care s-au depus cererile de finanţare. Aceştia vor primi 50% din fondurile alocate de Comisia Europeană pentru România, pe acest program", a adăugat Constantin.

El a menţionat că, în acest an, APIA a plătit fermierilor prin acest program un miliard de euro, menţionând că această formă de susţinere este foarte importantă pentru cei 1% dintre fermierii care au depus cererile.

"Nu se poate vorbi de performanţă în agricultură cu două-trei hectare de teren sau cu două-trei animale. Producătorii trebuie încurajaţi să producă pentru piaţă şi nu pentru consum", a mai spus Constantin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici