Director în MEF: AVAS nu este pregătită să preia atribuţii în domeniul energetic

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), acţionarul majoritar al viitoarei companii integrate, nu este pregătită să preia unele atribuţii ale Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF), precum alimentarea populaţiei cu energie pe perioada iernii, potrivit unui oficial MEF.

18 afișări
Imaginea articolului Director în MEF: AVAS nu este pregătită să preia atribuţii în domeniul energetic

Director în MEF: AVAS nu este pregătită să preia atribuţii în domeniul energetic (Imagine: Mediafax Foto)

"Nu înţelegem de ce această companie trebuie să fie la AVAS, iar nu la instituţia specializată, Ministerul Economiei. La întrebarea asta nu am primit răspuns", a declarat, joi, şeful Direcţiei de politici energetice din MEF, Alexandru Săndulescu.

AVAS a elaborat un proiect de act normativ prin care Electrica va prelua Hidroelectrica şi complexurile energetice Turceni şi Rovinari, pentru a înfiinţa compania energetică integrată.

Hidroelectrica este unul dintre puţinii producători rămaşi în subordinea MEF, cele mai multe companii fiind transferate anul trecut în portofoliul AVAS, prin decizie a Guvernului.

Din acest punct de vedere, Ministerul Economiei nu va mai putea controla piaţa de energie, iar AVAS, o entitate specializată în domeniul privatizării, nu este calificată pentru acest lucru, apreciază Săndulescu.

"Prin transferul Hidroelectrica în subordinea Electrica, MEF îşi pierde toată autoritatea. Apoi, prin lege, Ministerul Economiei este responsabil pentru programul de iarnă, iar programele de iarnă se realizează prin intervenţii directe la producători. De exemplu, acum două ierni, fără aceste intervenţii nu treceam iarna. Hidroelectrica este un brand, şi chiar şi în strategia energetică se spune că ea va rămâne în controlul statului", a spus Săndulescu la un seminar pe teme energetice.

Contactat de MEDIAFAX, preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat că acţionarul viitoarei companii poate fi oricare instituţie, pentru că buna funcţionare a unei unităţi nu este dată de acţionar ci de administratorii acesteia.

"Nu contează cine este acţionarul majoritar, important este managementul şi administratorii, întrucât ei fac toată munca, iar acţionariatul doar le solicită acestora raporte financiare şi verifică programul desfăşurat de administratori dacă este eficient pentru firmă sau nu", a spus Atanasiu.

Referitor la programul de iarnă, şeful AVAS a menţionat că în orice stat european politicele sectoriale sunt iniţiate de ministerele implicate, în acest caz fiind vorba de MEF, însă acestea sunt obligatorii pentru administratori, indiferent dacă respectiva companie este de stat sau privată.

"Domnul director din MEF probabil este acolo de pe vremea comunismului şi crede că şi în prezent se mai practică acele poveşti frumoase în care dai telefon conducerii şi îi spui ce să facă şi cum să facă", a spus Atanasiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici