Doar 4 români din 10 ştiu că UE a instituit drepturi pentru pasageri

42% dintre cetăţenii români care au călătorit cu avionul, cu trenul pe distanţe lungi, cu autocarul, vaporul sau feribotul în ultimele 12 luni ştiu că UE a instituit drepturi pentru pasageri, în timp ce la nivelul UE procentul este de 43%, informează un eurobarometru al Comisiei Europene.

1279 afișări
Imaginea articolului Doar 4 români din 10 ştiu că UE a instituit drepturi pentru pasageri

Doar 4 români din 10 ştiu că UE a instituit drepturi pentru pasageri

Potrivit sondajului, 43% dintre cetăţenii UE care au călătorit cu avionul, cu trenul pe distanţe lungi, cu autocarul, cu vaporul sau cu feribotul în ultimele 12 luni („călătorii”) ştiu că UE a instituit drepturi pentru pasageri, în timp ce, în România, doar 42% dintre cetăţeni se regăsesc în această situaţie.

Comisarul pentru transport, Adina Vălean, a declarat: „Uniunea Europeană este singura zonă din lume unde cetăţenii sunt protejaţi printr-un set complet de drepturi ale pasagerilor. Totuşi, aceste drepturi trebuie să fie mai bine cunoscute şi mai uşor de înţeles şi de aplicat. Normele noastre ar trebui, de asemenea, să ofere mai multă securitate juridică pasagerilor şi industriei. Din aceste motive, Comisia a propus modernizarea drepturilor pasagerilor aerieni şi feroviari. Acum este rândul Consiliului şi al Parlamentului European, care trebuie să ajungă rapid la un acord privind aceste drepturi, pentru a asigura faptul că persoanele care călătoresc în UE sunt protejate în mod eficient.”

Sondajul a fost efectuat între 19 februarie şi 4 martie 2019 şi a implicat intervievarea a 27 973 de cetăţeni din UE.

26 % dintre respondenţii români (incluzându-i pe cei care nu au călătorit recurgând la unul dintre modurile de transport menţionate mai sus în ultimele 12 luni) ştiu că în UE există drepturi ale pasagerilor pentru transportul aerian, feroviar, rutier, cu vaporul sau cu feribotul (32% în UE).

Numai 10% ştiu că există drepturi specifice pentru transportul aerian, 5 % pentru cel feroviar, 6 % pentru transportul cu autocarul şi 2 % pentru transportul cu vaporul sau cu feribotul.

Respondenţii care au întâmpinat nereguli cu ocazia unei călătorii cu avionul au depus mai multe reclamaţii decât cei care au recurs la alte moduri de transport.

Foto: Profimedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici