Dobânzile la depozite vor continua să scadă

Trendul de scădere a dobânzilor la depozite va continua în perioada următoare, ca urmare a presiunii autorităţilor, prin eliberarea de bani în piaţă, crescând lichidităţile, dar şi pentru a putea diminua nivelul dobânzilor la credite, a declarat directorul de vânzări al OTP Bank, Gabriel Creţu.

17 afișări
Imaginea articolului Dobânzile la depozite vor continua să scadă

Dobânzile la depozite vor continua să scadă (Imagine: Mediafax Foto)

"Dobânzi mari pentru depozite înseamnă dobânzi mari la credite şi e greu de crezut că se nasc afaceri care să suporte dobânzile aşa mari la bănci. Pentru a le suporta, rata profitabilităţii trebuie să fie mai mare decât rata dobânzii", a afirmat Creţu, într-o conferinţă de presă.

El a arătat că avansul dobânzii la depozite pe piaţa românească a fost unul dintre efectele temporare ale crizei, însă nivelul acesteia a început să scadă, iar trendul va continua, preţurile se vor reaşeza, întrucât "în statele la fel de afectate de criză ca şi România se plătesc dobânzi de 6% la economiile în euro, pe când la noi sunt de 7-8%".

La rândul său, directorul general al băncii, Laszlo Diosi, a precizat că depozitele au înregistrat creşteri constante pe piaţa locală din lunile octombrie-noimebrie ale anului trecut până în prezent, înregistrându-se un avans de 30% până la finele lunii aprilie la depozitele pe segmentul de retail.

"Creşterea pe segmentul depozitelor înseamnă încrederea în sistemul bancar şi că oamenii au învăţat să trăiască în noile condiţii impuse de criză, cu frica şomajului, aşa încât şi-au restructurat viaţa. În schimb, în alte ţări am văzut descreşteri, cum ar fi Ucraina sau Bulgaria, unde oamenii ori nu au încredere în bănci, ori îşi cheltuie banii de care dispun", a explicat Diosi.

În acelaşi timp, în sectorul IMM-urilor s-a înregistrat o scădere a economisirii în lunile februarie-martie, însă din aprilie s-a observat o creştere, semn că "au învăţat să trăiască şi ele cu noile condiţii".

OTP Bank a redus, în urmă cu o lună, dobânda la depozite cu 1,5 puncte procentuale, aceasta putând să mai coboare dacă tendinţa de extralichiditate se va menţine.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici