Dolarul a atins, luni, maximul ultimului an faţă de un coş de valute importante

Dolarul a atins, luni, maximul ultimului an faţă de un coş de valute importante, şi cea mai ridicată valoare din octombrie 2007 faţă de euro, după ce guvernul SUA a preluat controlul asupra companiilor de credite ipotecare Fannie Mae şi Freddie Mac.

14 afișări
Imaginea articolului Dolarul a atins, luni, maximul ultimului an faţă de un coş de valute importante

Dolarul a atins, luni, maximul ultimului an faţă de un coş de valute importante (Imagine: Mediafax Foto)

Indicele dolarului, care măsoară evoluţia monedei americane faţă de un coş de şase valute importante, era cotat ultima dată în urcare cu 0,9%, la 79,208 puncte, dar a atins pe parcursul tranzacţiilor maximul ultimului an de 79,416 puncte.

Moneda unică europeană s-a depreciat pentru scurt timp la 1,4164 dolari pe euro, cea mai scăzută valoare din octombrie 2007.

Dolarul s-a apreciat cu peste 1% faţă de moneda japoneză, fiind cotată la 109,08 yeni pe unitate. Moneda japoneză a scăzut şi faţă de alte valute importante, întrucât traderii s-au reorientat către monedele mai riscante.

Lira sterlină s-a depreciat cu 0,2% faţă de dolar, fiind cotată la 1,7622 dolari pe unitate, dar s-a menţinut faţă de moneda unică europeană la 80,66 pence pe euro.

Guvernul Statelor Unite a preluat controlul, duminică, asupra companiilor de credite ipotecare Fannie Mae şi Freddie Mac, lideri pe piaţa americană de profil, măsura având scopul de a sprijini sectorul rezidenţial şi de a tempera turbulenţele din pieţele financiare.

Fannie Mae şi Freddie Mac deţin sau garantează aproape jumătate din datoria de 12.000 de miliarde de dolari de pe piaţa americană a creditelor ipotecare.

Cele două companii, cele mai importante surse de finanţare pentru sectorul rezidenţial american, au avut pierderi totale de aproape 14 miliarde de dolari în ultimele patru trimestre fiscale şi debitori importanţi, printre care o serie de bănci centrale, au dat semne de îngrijorare privind stabilitatea lor.

Planul de salvare menţionează explicit că datoria emisă de Fannie şi Freddie va fi garantată, ceea ce a redus temerile privind posibile pierderi în rândul instituţiilor din sectorul financiar şi al investitorilor la cele două companii, potrivit analiştilor.

Analiştii consideră că euforia legată de informaţiile privind menţinerea într-o stare de conservare a Fannie şi Freddie ar putea continua în viitorul apropiat, dar că impactul măsurilor asupra economiei americane ar putea fi limitat, ceea ce menţine perspectiva incertă pentru dolar, pe termen lung.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici