Dolarul a atins, vineri, maximul ultimelor cinci luni faţă de euro

Dolarul s-a apreciat, vineri, până la maximul ultimelor cinci luni faţă de euro şi la cea mai ridicată valoare din ultimele 17 luni faţă de lira sterlină, după ce Banca Centrală Europeană a avertizat în legătură cu perspectiva economică a zonei euro.

16 afișări
Imaginea articolului Dolarul a atins, vineri, maximul ultimelor cinci luni faţă de euro

Dolarul a atins, vineri, maximul ultimelor cinci luni faţă de euro

Indicele dolarului a urcat la nivelul maxim din ultimele cinci luni şi jumătate, iar investitorii şi analiştii consideră că moneda americană îşi revine comparativ cu minimele record atinse la începutul acestui an, întrucât încetinirea economiei mondiale a început să afecteze şi alte valute.

BCE a menţinut, joi, dobânda de politică monetară la 4,25%, în conformitate cu aşteptările analiştilor, iar preşedintele instituţiei, Jean-Claude Trichet, a insistat asupra faptul că inflaţia este în continuare principalul motiv de temere a băncii.

Totuşi, investitorii de pe pieţele valutare s-au concentrat asupra comentariilor lui Trichet legate de economie, interpretându-le ca un indiciu că banca este puţin dispusă să majoreze dobânda cheie şi că ar putea chiar să opteze pentru o relaxare a politicii monetare.

Trichet a declarat că avansul economiei zonei euro la jumătatea lui 2008 va fi substanţial mai mic decât cel de la începutul anului, menţionând că banca centrală a anticipat numai parţial mărimea încetinirii.

De asemenea, euro s-a depreciat şi faţă de moneda japoneză, cu 0,5%, fiind cotat la 166,75 yeni pe unitate, în timp ce dolarul a urcat cu 0,2%, la 109,61 yeni pe unitate, meţinându-se în apropierea maximului ultimelor şapte luni, atins săptămâna aceasta.

Indicele dolarului, care măsoară evoluţia monedei americane faţă de şase valute importante, a crescut cu 0,7%, la 75,065 puncte.

Lira sterlină s-a depreciat cu 0,8% faţă de moneda americană, tranzacţionându-se la 1,927 dolari pe unitate.

Banca Angliei a menţinut, joi, rata dobânzii de referinţă la 5%, pentru a patra lună consecutiv, iar costurile creditării sunt estimate să rămână la un nivel constant în următoarea perioadă, pe fondul inflaţiei în creştere şi al încetinirii avansului economic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici