Dorin Cojocaru, despre TVA de 5%: Impunerea cotei la produsele bio şi tradiţionale ar majora preţurile, nu le-ar reduce

Preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru, susţine că impunerea unei cote de TVA de 5% la produsele bio şi tradiţionale ar majora preţurile la acestea, nu le-ar reduce, deoarece în prezent pentru acestea nu se aplică TVA.

267 afişări
Imaginea articolului Dorin Cojocaru, despre TVA de 5%: Impunerea cotei la produsele bio şi tradiţionale ar majora preţurile, nu le-ar reduce

Dorin Cojocaru, despre TVA de 5%: Impunerea cotei la produsele bio şi tradiţionale ar majora preţurile, nu le-ar reduce

„Am văzut o declaraţie a domnului Dragnea la Călăraşi..în spate stătea mândru dl Daea: «Vom reduce la 5% TVA la produsele Tradiţionale!» (hip, hip, ura!) Alo, domnilor! Produsul Tradiţional este produs manufacturier, se face conform Ordin 111/ 2008 şi conf Ordin Ministru MADR din 2014..în cantităţi limitate..în majoritatea cazurilor de către PFA.. ADICĂ NU E PURTĂTOT DE TVA!! TVA = 0!! Adică voi puneţi tva de 5%? Adică Scumpiţi produsele românesti cu 5%?”, a scris, vineri seara, Dorin Cojocaru, pe Facebook.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, vineri dimineaţa, la Călăraşi, la inaugurarea unui proiect de irigaţii, că i-a cerut ministrului Agriculturii, Petre Daea, să reducă la 5% cota de TVA pentru alimentele bio şi tradiţionale şi să le dea posibilitatea producătorii români să îşi vândă produsele prin aprozarele statului.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, nu a exclus, vineri seara, posibilitatea ca TVA pentru produsele bio şi tradiţionale să fie redus de la 9%, cât este în prezent cota pentru produsele alimentare, la 5%.

„TVA-ul se poate reduce, ştim foarte bine, este o Directivă europeană, 112, care reglementează modul în care TVA-ul se poate stabili la nivelul unei ţări. Este o cotă standard de TVA şi două cote aparte, mai mici decât standard. În cazul României, avem 19%, 9% şi 5%. Tot ceea ce se încadrează pe acea anexă la această Directivă poate să beneficieze de TVA redus, în speţă 9% sau 5%. Trebuie văzut care sunt produsele care sunt pe anexa la Directiva menţionată. (...) Sunt discuţii tehnice care se poartă la nivelul Uniunii Europene, acolo unde statele membre încearcă să modifice directiva în speţă, pentru a adăuga pe acea anexă, în cazul nostru aceste produse bio”, a precizat Teodorovici.

În prezent, TVA-ul la produsele alimentare şi la produse alcoolice este de 9%, începând cu iunie 2015. De-atunci până în prezent, această cotă a fost extinsă către mai multe produse.

Cota redusă de 9% se aplică pentru următoarele prestări de servicii şi/sau livrări de bunuri: livrarea de proteze şi accesorii ale acestora, cu excepţia protezelor dentare scutite de taxa; livrarea de produse ortopedice; livrarea de medicamente de uz uman şi veterinar; cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping; livrarea următoarelor bunuri: alimente, inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completă sau înlocui alimentele; prin normele metodologice se stabilesc codurile NC corespunzătoare acestor bunuri; livrarea apei potabile şi a apei pentru irigaţii în agricultură; livrarea de îngrăşăminte şi de pesticide utilizate în agricultură, seminţe şi alte produse agricole destinate însămânţării sau plantării, precum şi prestările de servicii de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol, prevăzute prin ordin comun al ministrului finanţelor publice şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.

Cota redusă de 5% se aplică pentru următoarele livrări de bunuri şi prestări de servicii: manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, cu excepţia celor destinate exclusiv sau în principal publicităţii; servicii turistice şi de catering: cazarea în cadrul sectorului hotelier sau a sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping; serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea (la draft - n.red.); dreptul de utilizare a facilităţilor sportive în scopul practicării sportului şi educaţiei fizice, altele decât cele care sunt scutite prin legislaţie, serviciile constând în permiterea accesului în parcuri de distracţii şi în parcuri recreative; transportul de persoane cu trenurile sau vehiculele istorice cu tracţiune cu aburi pe linii înguste, în scop turistic sau de agrement; transportul de persoane folosind instalaţiile de transport pe cablu, în scop turistic sau de agrement (telecabina, telegondolă, telescaun, teleski); transportul de persoane cu vehicule cu tracţiune animală folosite în scop turistic sau de agrement; transportul de persoane cu ambarcaţiuni folosite în scop turistic sau de agrement; livrarea locuinţelor că parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici