Două milioane de români, restanţieri la plata creditelor

Biroul de Credit a înregistrat în cei patru ani de funcţionare circa două milioane de restanţieri, dintr-un total de 4,8 milioane de persoane care au luate credite şi se află în evidenţa instituţiei, a declarat, miercuri, directorul general al biroului, Şerban Epure.

75 afișări
Imaginea articolului Două milioane de români, restanţieri la plata creditelor

Două milioane de români, restanţieri la plata creditelor (Imagine: Mediafax Foto)

Biroul de Credit primeşte informaţii despre clienţi de la 28 de bănci, opt societăţi de credit de consum şi două companii de leasing.

"Restanţierii istorici şi actuali din baza de date a Biroului de Credit însumează circa două milioane de persoane", a afirmat Epure, la un seminar despre Biroul de Credit.

Ponderea restanţelor active în volumul creditelor acordate este de 1,15% la momentul actual, potrivit datelor prezentate de directorul adjunct al direcţiei Stabilitatea Financiară din cadrul băncii centrale, Cristian Bichi.

Reprezentanţii băncilor au menţionat că nu sunt de acord cu măsura impusă de legislaţie de a notifica clienţii care au înregistrat o restanţă la plată cu 15 zile înainte de a transmite informaţii despre ei la Biroul de Credit.

"Când au semnat un contract de credit, oamenii şi-au asumat nişte obligaţii şi ca urmare nu trebuie să le amintesc mereu că au întârziat cu plata", a spus preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi al CEC Bank, Radu Graţian Gheţea.

El a arătat că băncile notifică, prin telefon, e-mail sau SMS, clienţii restanţieri înainte de a trimite datele către Biroul de Credit, dar singura notificare acceptabilă, şi care poate fi demonstrată cu dovezi, este scrisoarea recomandată prin poştă.

"Banca va accepta să plătească costurile notificării din profitul propriu sau îşi recuperează costurile de la clienţi", a afirmat Gheţea.

În ceea ce priveşte reducerea perioadei în care clienţii restanţi sunt în evidenţa Biroului de Credit de la cinci ani la patru ani, Gheţea a apreciat că populaţia nu este educată îndeajuns în acest moment.

"Sunt de acord ca într-o zi să fie o perioadă şi de un an, dar mai târziu, când populaţia va fi mai educată în acest sens", a mai spus Gheţea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici