Draghi: Zona euro se află în pragul unei lungi perioade de inflaţie scăzută

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a avertizat joi că zona euro este pe cale să intre într-o perioadă lungă de inflaţie scăzută, dar a precizat că nu se aşteaptă la deflaţie.

132 afișări
Imaginea articolului Draghi: Zona euro se află în pragul unei lungi perioade de inflaţie scăzută

Draghi: Zona euro se află în pragul unei lungi perioade de inflaţie scăzută (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Constelaţia economică actuală, marcată în special de o activitate slabă a creditării, sugerează că zona euro s-ar putea afla într-o perioadă prelungită de inflaţie scăzută, înainte de o revenire treptată a evoluţiei preţurilor", a spus Draghi în conferinţa de presă susţinută după şedinţa de politică monetară.

BCE a redus dobânda de politică monetară cu un sfert de punct procentual, la un nou minim record de 0,25%, luând prin surprindere analiştii.

Măsura a fost determinată de nivelul inflaţiei, de 0,7% în octombrie, care este cu mult sub ţinta BCE a aproape 2% care, potrivit instituţiei, asigură stabilitatea preţurilor.

Redresarea economică lentă din zona euro nu prefigurează accelerarea creşterii preţurilor, a arătat Draghi, care a reiterat că riscuri numeroase continuă să exercite presiuni asupra conjuncturii din regiune.

El a adăugat că BCE va preciza luna viitoare durata aproximativă a perioadei în care inflaţia se va afla la un nivel scăzut, care nu va fi scurtă.

Reducerea dobânzii cheie a luat prin surprindere analiştii, dar tonul general al lui Draghi în conferinţa de presă nu fost diferit de poziţia adoptată la întâlnirile precedente. Şeful BCE nu a menţionat ce alte măsuri ar putea fi luate pentru susţinerea economiei regiunii, dar a dat asigurări că instituţia este pregătită să face tot ceea ce este necesar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici