După un îngheţ de un deceniu în eoliene, primul parc nou este conectat la reţea

Proiectul eolian de la Ruginoasa (Iaşi), cu o capacitate de 60 MW, a început să injecteze energie în sistem, anunţă oficialii companiei. Acesta este primul parc eolian nou pus în funcţiune în România după o pauză de un deceniu în domeniul investiţiilor în energia eoliană, notează Ziarul Financiar.

2958 afișări
Imaginea articolului După un îngheţ de un deceniu în eoliene, primul parc nou este conectat la reţea

După un îngheţ de un deceniu în eoliene, primul parc nou este conectat la reţea

„Azi a fost o zi minunată. Proiectul eolian de la Ruginoasa din România a produs primul kWh ca un cadou de Crăciun. Este primul kWh produs în România de o turbină eoliană de 6 MW”, a anunţat în urmă cu două zile Daniel Rascu, business development mana­ger în cadrul DTEK Renewables In­ternational, pe contul personal de LinkedIn.

Proiectul eolian de la Rugi­noa­sa (Iaşi) are o capacitate de 60 MW şi este dotat cu 10 turbine Vestas de 6 MW, cele mai mari montate până acum în România. La momentul în care investiţia va fi complet operaţională, va putea alimenta anual circa 43.000 de case. DTEK Renewables face parte din holdingul SCM, deţinut de miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov, care are businessuri în minerit, media, real estate, transporturi şi agricultură. Investiţia în acest proiect s-a ridicat la 90 de milioane de euro, 55 de milioa­ne de euro venind de la austriecii de la Kommunalkredit, instituţie finan­ci­a­ră axată pe zona de infrastructură. Ceea ce este intere­sant este că acest credit se bazează pe existenţa unui contract de tip mer­chant power pri­cing, o premieră pentru piaţa din Ro­mânia. O astfel de înţelegere este des­tul de asemă­nătoare cu un con­tract de achiziţie pe termen lung (PPA - power pur­chasing agreement), cu menţiunea că în cazul de faţă preţul energiei este dat de preţul pieţei care poate varia pe durata de viaţă a proiectului în funcţie de condiţiile din momentul respectiv.

Reprezentanţii DTEK au precizat recent că au ca ţintă pentru piaţa locală un portofoliu de producţie de 500 MW. De altfel, compania are un parteneriat cu o firmă locală, Finas. Împreună cele două firme au anunţat că au demarat în vara anului trecut un alt proiect, de 65 MW, în localitatea Glodeni, judeţul Mureş, ce se întinde pe 90 de hectare şi care ar trebui finalizat tot anul acesta. În acest moment, România are proiecte eoliene funcţionale cu o capacitate de circa 3.000 MW şi parcuri solare de circa 1.400 MW, care au asigurat anul trecut 15% din producţia de energie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici