Economia a crescut în trimestrul I cu 0,5% peste trimestrul anterior şi cu 2,1% faţă de trimestrul I din 2012

Produsul intern brut în primul trimestru al acestui an a crescut, în termeni reali, cu 0,5% comparativ cu trimestrul IV din 2012, iar faţă de primele trei luni ale anului trecut s-a majorat cu 2,1% pe seria brută, a anunţat miercuri Institutul Naţional de Statistică (INS).

302 afișări
Imaginea articolului Economia a crescut în trimestrul I cu 0,5% peste trimestrul anterior şi cu 2,1% faţă de trimestrul I din 2012

Economia a crescut în trimestrul I cu 0,5% peste trimestrul anterior şi cu 2,1% faţă de trimestrul I din 2012 (Imagine: Shutterstock)

Conform primelor estimări, Produsul intern brut (PIB) în trimestrul I 2013 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,5% comparativ cu trimestrul IV 2012 (date ajustate sezonier).

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 2,1% pe seria brută şi cu 1,4% pe seria ajustată sezonier.

Autorităţile estimează pentru acest an o creştere a PIB de 1,6%, uşor peste nivelul anticipat de Fondul Monetar Internaţional de 1,5%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat recent că BNR nu şi-a modificat prognoza de creştere economică, dar că personal crede că dacă va fi un an agricol bun, PIB-ul va urca cu mai mult de 1,6%.

INS a anunţat la începutul lunii aprilie o creştere estimată a economiei, pentru anul trecut, de 0,7% în termeni reali, mult peste ritmul anticipat anterior, de 0,3%, după apariţia unor informaţii noi şi schimbarea modului de calcul al unor indici, dar PIB nominal este acelaşi, de 587,4 miliarde lei.

Astfel, Institutul Naţional de Statistică (INS) a arătat că revizuirea PIB estimat a avut la bază informaţiile suplimentare, referitoare la trimestrul al patrulea, care au devenit disponibile ulterior publicării datelor provizorii, cu un impact semnificativ al modificării datelor privind sectorul "Administraţii publice", alt motiv fiind constituit de seriile de indici valorici, de volum şi de preţ recalculate ca urmare a schimbării, începând cu ianuarie 2013, a anului de bază utilizat la calculul acestor indici (din 2005 în 2010).

Valoarea adăugată brută totală, care în prima variantă a avut o contribuţie negativă la creşterea PIB de 0,2%, în varianta anunţată în aprilie a contribuit cu 0,4% la creşterea PIB, în timp ce impozitele nete pe produs şi-au redus contribuţia cu 0,2 puncte procentuale.

Exportul net de bunuri şi servicii şi-a majorat contribuţia negativă la creşterea PIB cu 0,1 puncte procentuale.

Date anunţate de INS arată că Produsul Intern Brut (date ajustate sezonier) estimat pentru trimestrul patru din 2012 a fost de 147,507 miliarde lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 0,4% faţă de trimestrul III 2012 şi cu 0,7% faţă de trimestrul IV 2011.

Ca serie brută Produsul Intern Brut estimat pentru ultimele patru luni ale anului trecut a fost de 172,107 miliarde lei preţuri curente, în urcare, în termeni reali, cu 1,1% faţă de trimestrul IV 2011.

La începutul lunii martie INS a comunicat că Produsul Intern Brut s-a cifrat anul trecut, potrivit datelor provizorii, la 587,4 miliarde lei, în creştere cu 0,3% faţă de 2011, în condiţiile în care valoarea adăugată brută din agricultură a înregistrat o contracţie de 21,2%, iar industria a coborât cu 2,1%. Datele indicau o marginală revizuire în sus a creşterii economice, Institutul Naţional de Statistică anunţând anterior o creştere economică pe 2012 de 0,2%.

Potrivit INS, România a avut o creştere economică de 2,2% în anul 2011 şi o contracţie de 1,1% în 2010.

Produsul intern brut pentru trimestrul I 2013, în variantă provizorie, va fi publicat prin comunicat de presă, conform calendarului de pe site-ul INS, în data de 5 iunie 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici