Economia americană ar putea înregistra o creştere sub aşteptări în trimestrul IV

Recenta euforie de pe Wall Street sugerează că economia americană este în formă, dar există un risc din ce în ce mai mare ca în ultimele trei luni creşterea să se poată opri, relatează CNN.

80 afișări
Imaginea articolului Economia americană ar putea înregistra o creştere sub aşteptări în trimestrul IV

Economia americană ar putea înregistra o creştere sub aşteptări în trimestrul IV

Două modele de evoluţie a PIB publicate de Rezervele Federale regionale arată o imagine cu totul diferită faţă de nivelurile record pe piaţa bursieră, cu atât mai puţin de comentariile recente ale preşedintelui Donald Trump.

Rezerva Federală din New York estimează pentru evoluţia PIB în cel de-al patrulea trimestru o creştere de doar 0,4%. Estimarea este în scădere faţă de proiecţiile anterioare, ce estimau o creştere de 0,7%. NY Fed a menţionat „surprizele negative” din rapoartele economice recente, inclusiv o scădere a producţiei manufacturiere în luna octombrie.

Modelul PIBNow al Fed Atlanta este şi mai drastic, pentru că reduce estimarea de creştere la doar 0,3% pentru trimestrul IV, comparativ cu 1% în urmă cu o săptămână. Fed Atlanta a invocat cheltuielile de consum lansate vineri, care au arătat că vânzările cu amănuntul, cu excepţia vehiculelor şi benzinei, au crescut cu doar 0,1% în octombrie.

Aceste modele PIB se bazează pe date economice primite şi vor fi actualizate frecvent. Asta înseamnă că este posibil ca până la sfârşitul anului, aceste proiecţii să ajungă să pară excesiv de sumbre. Economia ar putea obţine un impuls în noiembrie şi decembrie, prin faptul că greva auto din GM s-a încheiat, notează CNN.

Firmele din Wall Street sunt, în general, optimiste dar precaute în ceea ce priveşte trimestrul IV. Goldman Sachs, de exemplu, a scăzut vineri estimarea PIB-ului din al patrulea trimestru la 1,9%.

Estimările contrastează cu recentele comentarii ale preşedintelui Donald Trump, care a lansat tweet-uri entuziasmate de creşterile pieţelor bursiere.

Jerome Powell, preşedintele Rezervaţiei Federale, a avut o abordare diferită. „Uitaţi-vă la economia de azi, nu există nimic care să crească într-adevăr”, le-a spus Powell parlamentarilor joi.

Creşterea PIB a încetinit la 1,9% în trimestrul al treilea, în scădere faţă de 3% la începutul anului. Deşi cheltuielile consumatorilor rămân solide, sectorul de producţie este în contracţie, iar cheltuielile de afaceri s-au contractat pentru două trimestre consecutive. Această slăbiciune a fost determinată de războiul comercial SUA-China şi de încetinirea creşterii globale.

Recentele recorduri de pe piaţa bursieră, cu Dow Jones, S&P 500 şi Nasdaqla maxime ale tuturor timpurilor atinse vineri - au fost alimentate de speranţele unui acord comercial preliminar între Statele Unite şi China şi de relaxarea creditelor din partea Fed.

Taguri:
sua,
economie,
estimări

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici