Economia americană bate orice aşteptări şi lasă şi mai mult în urmă Europa. ZF: Decalajul va continua să se adâncească, spun economiştii. De ce?

Motivele din spatele divergenţei economice persistente dintre două dintre cele mai bogate regiuni ale lumii sunt de natură ciclică şi structurală, scrie ZF.

7668 afișări
Imaginea articolului Economia americană bate orice aşteptări şi lasă şi mai mult în urmă Europa. ZF: Decalajul va continua să se adâncească, spun economiştii. De ce?

Economia americană bate orice aşteptări şi lasă şi mai mult în urmă Europa. ZF: Decalajul va continua să se adâncească, spun economiştii. De ce?

Economia americană a avansat probabil în trimestrul al treilea în cel mai rapid ritm din aproape doi ani, o accelerare surprinzătoare generată în primul rând de un consumator care se bucură de beneficiile rezilienţei pieţei muncii, creşterii avuţiei şi temperării inflaţiei, scrie Bloomberg.

Este o veste bună pentru preşedintele Joe Biden, care se luptă să-i convingă pe americanii răniţi de inflaţie că politicile sale economice dau roade, dar nu la fel de bună pentru preşedintele Fed Jerome Powell care încearcă să sufoce inflaţia prin temperarea cererii evitând în acelaşi timp o recesiune.

Pe de altă parte, perspectivele economiei zonei euro s-au deteriorat după ce activitatea de business a încetinit peste aşteptări în această lună, regiunea intrând în al patrulea trimestru al anului cu stângul, potrivit Reuters.

La începutul acestui an, notează The Wall Street Journal, economiştii şi oficialii Fed anticipau că economia ar fi urmat să slăbească până acum, cu dobânzile mai mari erodând cheltuielile şi investiţiile. Însă exact opusul se întâmplă acum. Ultimele date sugerează că economia accelerează în pofida costurilor mai mari de finanţare, reluării plăţilor în contul împrumuturilor studenţeşti şi războaielor din Ucraina şi Orientul Mijlociu.

Analiştii, mulţi dintre care previzionaseră o recesiune în acest an, îşi revizuiesc în sus estimările.

Există mai mulţi posibili driveri ai accelerării recente. Mai întâi, o combinaţie între o inflaţie mai slabă şi creşteri salariale în continuare puternice. Temerile mai slabe privind o recesiune ar putea de asemenea face gospodăriile mai confortabile în a-şi cheltui banii, arată Marc Giannoni, economist la Barclays.

Între timp, majorările de dobânzi ale Fed nu au avut aşteptatul efect de „răcire“, iar aceasta s-a întâmplat probabil pentru că firmele şi gospodăriile şi-au asigurat dobânzi mai mici în timpul pandemiei.

Avansul economiei americane în faţa celei europene, o tendinţă devenită evidentă prima dată după criza financiară mondială şi cimentată în timpul pandemiei , se va menţine în 2024 şi pe mai departe, anticipează economiştii, relatează Financial Times. Recent, FMI a devenit ultima organizaţie economică ce a declarat că economia americană va continua să crească în forţă, anticipând o expansiune de 1,5% anul viitor. Pentru zona euro, Fondul estimează un avans de 1,2%.

Dar cum se explică această divergenţă persistentă dintre două dintre cele mai bogate regiuni ale lumii, în care SUA au crescut cu aproximativ dublul ritmului zonei euro şi UK în ultimele două decenii?

Motivele sunt atât de natură ciclică, cât şi structurală. Factori pe termen relativ scurt ca stimulentele postpandemice şi invadarea Ucrainei de către Rusia dau parţial această diferenţă, dar şi divergenţe de bază cum ar fi accesul la credit şi tendinţele legate de investiţii, ca şi compoziţia industrială şi demografia.

În timpul pandemiei, oficialii de ambele părţi ale Atlanticului au recurs la stimulente fiscal agresive pentru a evita ca criza sanitară să devină una economică. Amploarea stimulentelor a fost însă mai mare în cazul SUA.

CITEŞTE MAI MULT PE ZF

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici