Economia românească ar putea creşte cu doar 3,2%, potrivit celei mai recente prognoze ale BERD

Economia românească va înregistra în acest an o creştere de doar 3,2%, o diminuare faţă de majorarea de 3,6% previzionată în luna noiembrie a anului trecut, potrivit celor mai recente prognoze publicate miercuri de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

109 afișări
Imaginea articolului Economia românească ar putea creşte cu doar 3,2%, potrivit celei mai recente prognoze ale BERD

Economia românească ar putea creşte cu doar 3,2%, potrivit celei mai recente prognoze ale BERD

Pentru 2020, prognozele actuale ale BERD vizează, de asemenea, o creştere de 3,2% a PIB-ului României.

„Consumul privat a fost principalul motor al creşterii în ultimii doi ani (deşi într-un ritm mai lent în 2018), susţinut de o politică fiscală ciclică, inclusiv creşterea salariilor şi reducerea consumului şi a impozitelor pe venit”, apreciază BERD.

Alimentate de creşterea absorbţiei fondurilor UE, contribuţia investiţiilor la creşterea economică a fost, de asemenea, pozitivă.

Rata şomajului, sub 4%, este cea mai scăzută din ultimul deceniu, făcând dificilă recrutarea de personal şi stimulând creşterea salariilor. „La sfârşitul lunii decembrie 2018, Guvernul a introdus brusc un set de măsuri cu un potenţial impact negativ asupra anumitor sectoare, inclusiv cel bancar, fonduri de pensii, energie şi telecomunicaţii. Deşi la sfârşitul lunii martie 2019, Executivul a atenuat unele dintre măsurile anunţate, încrederea investitorilor a fost afectată, fapt ce a avut un impact negativ asupra activităţii economice în ansamblu”, se arată în raportul BERD.

Instituţia avertizează asupra extinderii dezechilibrelor macroeconomice, deficitul de cont curent urcând la 4,6% din PIB în 2018 (de la 3,2% din PIB în 2017), iar deficitul bugetar a ajuns la 3% din PIB în urma politicilor fiscale mai relaxate. Inflaţia reprezintă, de asemenea, un motiv de îngrijorare, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani - 5,4% în iunie 2018 -, peste ţinta BNR de 2,5% plus/ minus un punct procentual. La finalul lui 2018, inflaţia s-a redus, ajungând la 3,3%.

Printre aspectele pozitive, BERD subliniază faptul că „datoria generală guvernamentală este încă la un nivel scăzut, raportat la standardele regionale, la aproximativ 37% din PIB”.

„Am revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei României în acest an, din cauza riscurilor crescute privind investiţiile, dar şi a înăspririi politicii monetare (rata dobânzii băncii centrale a fost majorată de trei ori în 2018, de la 1,75% la 2,5%) şi a sporirii dezechilibrelor externe. Riscurile cheie includ exacerbarea actualului deficit de pe piaţa forţei de muncă, a prelungitei slăbiciuni din zona euro şi a schimbărilor negative produse în încrederea investitorilor globali”, conchide raportul BERD.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în anul 1991, urmărind investirea în fostele state membre ale blocului comunist şi ajutarea acestora în procesul de a face tranziţia către economia de piaţă. Pe parcursul ultimilor ani, instituţia a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu. În România, BERD se numără printre investitorii instituţionali de top.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici