Economia României a intrat în recesiune tehnică

PIB-ul României s-a contractat cu 6,4% în trimestrul unu din 2009, comparativ cu perioada similară a anului trecut, şi a scăzut, conform datelor ajustate sezonier, cu 2,6% faţă de trimestrul patru, potrivit INS, iar economia a intrat tehnic în recesiune.

121 afișări
Imaginea articolului Economia României a intrat în recesiune tehnică

Economia României a intrat în recesiune tehnică (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Recesiunea tehnică este definită ca fiind scăderea PIB, ajustată sezonier, în două trimestre consecutive, comparativ cu trimestrele anterioare.

"Produsul intern brut s-a redus în trimestrul I 2009 comparativ cu trimestrul IV 2008 cu 2,6% (date ajustate sezonier) şi cu 6,4% faţă de trimestrul I 2008 (date neajustate)", se arată în datele "semnal" (Flash) din comunicatul INS.

Conform estimărilor realizate pe baza datelor ajustate sezonier, în trimestrele doi şi trei din 2008, produsul intern brut a crescut faţă de trimestrul precedent cu 0,3%, respectiv cu 0,4%. Potrivit INS, în trimestrul patru din 2008 s-a înregistrat o reducere a PIB cu 3,4% faţă de trimestrul trei.

În vederea alinierii la cerinţele Uniunii Europene, începând cu anul 2009, INS va publica trimestrial estimări "semnal" (Flash) privind evoluţia Produsului intern brut în trimestrul curent faţă de trimestrul corespunzător din anul precedent - indice brut şi faţă de trimestrul anterior - indice ajustat sezonier. Datele vor fi publicate la aproximativ 45 de zile de la încheierea trimestrului de referinţă.

Produsul intern brut ajustat sezonier se obţine prin metoda indirectă, din însumarea componentelor sale ajustate sezonier în mod independent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici