Economia Statelor Unite se află în stagnare, potrivit OCDE

Economia Statelor Unite se află în stagnare, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), fiind afectată de problemele din sectorul locuinţelor, care ar putea fi cele mai grave din 1960, anul în care instituţia a început evaluarea pieţelor internaţionale.

22 afișări
Imaginea articolului Economia Statelor Unite se află în stagnare, potrivit OCDE

Economia Statelor Unite se află în stagnare, potrivit OCDE (Imagine: Mediafax Foto)

Şi alte mari state industrializate, în special Japonia, se confruntă cu probleme, dar situaţia din zona euro este relativ bună până acum, potrivit previziunilor OCDE legate de economia celor mai dezvoltate ţări.

În ceea ce priveşte SUA, organizaţia estimează un avans al Produsului Intern Brut (PIB) de 0,1% în primul trimestru din 2008 şi o creştere economică zero în al doilea trimestru.

"Nimeni nu poate spune cu certitudine dacă rezultatul va fi sub zero sau peste, iar ideea este că nu contează, pentru că acest lucru o să se resimtă oricum într-un mod neplăcut", a declarat Jorgen Elmeskov, economist şef la OCDE.

Organizaţia a fost mai puţin îngrijorată în privinţa Europei şi a revizuit în urcare estimările privind avansul PIB-ului din zona euro în primul trimestru din 2008, la 0,5%. În acelaşi timp, OCDE a revizuit în scădere previziunile legate de creşterea economică din perioada aprilie-iunie, la 0,4% în zona euro.

Pe de altă parte, organizaţia a atras atenţia în ceea ce priveşte inflaţia, menţionând că Banca Centrală Europeană (BCE) nu ar trebui să cedeze în faţa solicitărilor de a reduce rata dobânzii de politică monetară.

Totodată, Rezerva Federală americană (Fed), care a micşorat rata dobânzii cheie pentru a susţine încrederea în sectorul economic, are nevoie de prudenţă în ceea ce priveşte acordarea stimulentelor economice, pentru a evita creşterea inflaţiei, a arătat OCDE.

Indicele preţurilor de consum din Statele Unite s-a plasat, în luna februarie, la 4% , în timp ce în zona euro, inflaţia a atins 3,3% în aceeaşi perioadă, în pofida aprecierii monedei unice.

În cazul în care investiţiile în domeniul construcţiilor de locuinţe din SUA continuă să scadă în ritmul ultimelor 18 luni, declinul accentuat înregistrat până acum ar deveni cel mai grav din istoria rapoartelor OCDE, a menţionat Elmeskov.

Oficialul organizaţiei a menţionat că acest risc este mai puţin pronunţat în Europa.

În ceea ce priveşte Japonia, Elmeskov a indicat că economia are probleme, în încercarea de a depăşi perioada de deflaţie şi dependenţa de exporturi.

Organizaţia estimează o creştere a economiei japoneze de 0,3% în primul trimestru al anului şi de 0,2% în perioada aprilie-iunie 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici