EIU înrăutăţeşte prognozele privind creşterea din zona euro şi SUA

Economist Intelligence Unit (EIU) a înrăutăţit prognozele privind evoluţia economică din zona euro şi SUA, dar a menţinut mesajul legat de economia României, atrăgând atenţia asupra nevoilor ridicate ale statului de finanţare externă.

26 afișări
Imaginea articolului EIU înrăutăţeşte prognozele privind creşterea din zona euro şi SUA

EIU înrăutăţeşte prognozele privind creşterea din zona euro şi SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"România este una dintre ţările cele mai vulnerabile la turbulenţele financiare internaţionale. Statul va avea deficit de cont curent de peste 10% pe perioada de prognoză (până în 2013 - n.r.), alimentat de creşterea economică şi, mai ales, de accelerarea consumului intern", se arată în cea mai recentă ediţie a prognozei globale a EIU.

Avertizările transmise de analiştii EIU sunt similare celor cuprinse în ediţiile anterioare ale prognozelor globale ale instituţiei.

Cerinţele de finanţare ale României se ridică la circa 30% din PIB. Finanţarea a fost realizată prin fluxurile de investiţii străine directe, dar va deveni din ce în ce mai dificilă, pe măsură ce privatizările se termină, se spune în raport.

Un alt punct slab identificat de economişti se referă la deprecierea monedei naţionale, în condiţiile în care cea mai mare parte a datoriei externe este denominată în euro.

Deşi EIU menţine mesajul legat de România, afişează un ton mai pesimist privind economiile SUA, Japoniei şi cele din zona euro, pe fondul turbulenţelor financiare internaţionale.

"Prăbuşirea Lehman Brothers pe 15 septembrie a arătat clar că suntem departe de finalul crizei financiare şi există şanse ridicate pentru falimentele altor instituţii financiare mari. Condiţiile de creditare vor continua să fie aspre în SUA, zona euro şi Marea Britanie, dar şi în multe state emergente care depinde capitalul străin", se spune în raport.

Analiştii notează că economia mondială va încetini semnificativ şi că riscurile privind perspectivele economice globale rămân ridicate.

Această situaţie reflectă nu numai problemele din sectoarele financiare din SUA şi Europa, dar şi presiunile inflaţioniste globale, care erodează competitivitatea firmelor, reduc puterea de cumpărare şi diminuează perspectivele de creştere în multe state.

Potrivit EIU, unele state din Asia, Orientul Mijlociu şi Europa de Est rămân deosebit de vulnerabile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici