ELCEN anunţă că falimentul RADET nu va duce la sistarea furnizării energiei termice dacă PMB plăteşte energia

Deschiderea procedurii de faliment a RADET nu va determina sistarea furnizării energiei termice de către ELCEN atâta timp cât plata acesteia va fi asigurată de Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), anunţă ELCEN într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Imaginea articolului ELCEN anunţă că falimentul RADET nu va duce la sistarea furnizării energiei termice dacă PMB plăteşte energia

ELCEN anunţă că falimentul RADET nu va duce la sistarea furnizării energiei termice dacă PMB plăteşte energia

Anunţul Electrocentrale Bucureşti vine după ce instanţa a respins luni apelul împotriva deschiderii procedurii de faliment a RADET, operatorul sistemului de termie din Bucureşti.

"ELCEN asigură toţi factorii implicaţi şi pe bucureşteni că are capacitatea şi disponibilitatea de a asigura furnizarea agentului termic şi a apei calde în sezonul de iarnă 2019-2020, atâta timp cât va exista garanţia achitării serviciilor prestate", spune ELCEN.

"În acest sens, în urma şedintei convocate astăzi de către Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, s-a comunicat către PMB soluţia legală pentru asigurarea continuării prestării serviciului public de furnizare a energiei termice şi a apei calde, aşteptându-se, aşa cum s-a atras atenţia încă de săptămâna trecută, asumarea de către PMB a responsabilităţii asigurării continuităţii serviciului", adaugă compania.

ELCEN completează că deschiderea procedurii de faliment a RADET nu atrage în mod automat deschiderea procedurii de faliment a ELCEN după cum a afirmat recent primarul general Gabriela Firea.

"ELCEN se află în procedură de reorganizare la momentul de faţă şi poate să asigure alimentarea cu energie termică şi apă caldă a bucureştenilor atât timp cât plata acestor servicii este asigurată, inclusiv prin achitarea subvenţiei de către PMB", spune compania.

ELCEN mai afirmă că societatea avea dreptul să sisteze furnizarea agentului termic pe motiv de neplată a facturilor cu mai mult de 90 de zile de la livrare, însă administratorii ELCEN şi-au asumat furnizarea pentru confortul cetăţenilor capitalei.

"Pe aproape tot parcursul anului 2019, ELCEN a fost în situaţia de a avea dreptul de a sista furnizarea agentului termic către RADET pe motiv de neplată a facturilor scadente după 90 de zile de la livrare şi prin eforturile administratorilor şi sprijinul Ministerului Energiei a asigurat furnizarea energiei termice fără sincope, chiar dacă în anumite momente valoarea datoriilor scadente depăşeau 400 milioane lei. Chiar şi în lipsa aprobării Comitetului creditorilor ELCEN, administratorii societăţii şi-au asumat riscul de a continua furnizarea pentru confortul bucureştenilor, fără ca pe reprezentanţii RADET şi ai PMB să-i preocupe îndeplinirea obligaţiilor contractuale", mai spune compania în comunicat.

Totodată, ELCEN afirmă că ajungerea în faliment a RADET a fost determinată de faptul că Planul de reorganizare al RADET propus de administratorul judiciar Rominsolv a fost nelegal, lucru constatat, afirmă compania, de judecătorul sindic şi confirmat de Curtea de Apel Bucureşti.

"Răspunderea pentru starea de faliment a RADET este a Rominsolv şi PMB, cei care au gestionat activitatea acestei societăţi şi care au propus un Plan de reorganizare ilegal. În loc să-şi asume răspunderea, Rominsolv şi PMB încearcă astăzi să plaseze această răspunde în sarcina ELCEN, a administratorului judiciar (n.r. Sierra Quadrant) şi să o justifice în fel şi chip. În realitate, prin propunerea unui Plan de reorganizare al RADET ilegal, pe care au refuzat să-l modifice, Rominsolv si Primăria Municipiului Bucureşti au condamnat la faliment RADET, judecătorul-sindic neputând lua o altă hotărâre", argumentează ELCEN în comunicat.

Compania mai solicită, pentru asigurarea continuităţii furnizării energiei termice în Bucureşti, ca "PMB să dea dovadă de responsabilitate în luarea măsurilor necesare".

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici