Erdogan promite rate scăzute ale dobânzilor. Preşedintele turc a dat asigurări că situaţia delicată în care se află moneda naţională se va remedia

  • Tayyip Erdogan,preşedintele turc, a declarat sâmbătă că speră că ratele volatile ale schimburilor valutare şi ale inflaţiei se vor stabiliza în curând
  • Lira a scăzut cu aproximativ 30% în ultima lună
  • Inflaţia a ajuns în 3 ani la un nivel maxim de 21,3%
239 afișări
Imaginea articolului Erdogan promite rate scăzute ale dobânzilor. Preşedintele turc a dat asigurări că situaţia delicată în care se află moneda naţională se va remedia

Sursa foto: Mediafaxfoto

Tayyip Erdogan, preşedintele turc, a dat asigurări sămbătă că ratele volatile ale schimburilor valutare şi ale inflaţiei se vor stabiliza în curând. Acesta a reiterat promisiunile unor rate mai mici ale dobânzilor, după ce lira turcească a avut o scădere record.

Lira s-a prăbuşit cu aproximativ 30% în ultima lună. Este de departe cea mai proasta performanţă a pieţelor emergente în acest an, după ce au pierdut 45% din valoare.

Inflaţia a ajuns în 3 ani la un nivel maxim de 21,3%, situaţie care a marcat profund negativ ratele Turciei, un steag roşu pentru investitorii şi pentru economiştii turci nevoiţi să apeleze la valute puternice pentru a-şi proteja averea.

„Dacă Dumnezeu vrea, vom stabiliza toate fluctuaţiile preţurilor şi ratelor valutare în curând. Erdogan a spus dobânzi scăzute ieri, spune dobânzi scăzute astăzi şi va spune dobânzi scăzute mâine. Nu voi face niciodată compromisuri în acest sens, deoarece ratele dobânzilor sunt o boală care îi face pe bogaţi şi mai bogaţi, iar pe săraci şi mai săraci” a declarat preşedintele Erdogan.

În ciuda solicitărilor pentru alegeri anticipate, Erdogan a repetat în ultimele săptămâni că sunt necesare reduceri de rate pentru a stimula exporturile, creditele, locurile de muncă şi creşterea economică.

Sub presiunea preşedintelui, banca centrală şi-a redus dobânda cu 400 de puncte de bază la 15% şi sunt aşteaptate noi scăderi luna aceasta.

"Vom fi mereu acolo pentru producători şi angajatori cu dobânzi scăzute. Începem să aplicăm măsuri de precauţie prin care protejăm angajaţii de efectele inflaţiei", a spus Erdogan.

La un eveniment separat din oraşul Mersin, unde mulţimile au cerut lui Erdogan să demisioneze, principalul lider al opoziţiei CHP, Kemal Kilicdaroglu, a declarat că un nou guvern va ierta toate dobânzile la împrumuturile deţinute de fermieri şi întreprinderile mici:

„Nu trebuie să-şi dea demisia, îşi va încheia mandatul oricum”, a spus el despre alegerile programate cel târziu la jumătatea anului 2023.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici