Erste: Riscul introducerii unei taxe bancare în România este mic, dar orice e posibil în cazul unei schimbări de Guvern

Riscul introducerii unei taxe bancare în România este mic, însă orice se poate întâmpla în cazul unei schimbări de Guvern, a declarat vineri, într-o conferinţă cu investitorii directorul general al grupului austriac Erste, Andreas Treichl.

301 afișări
Imaginea articolului Erste: Riscul introducerii unei taxe bancare în România este mic, dar orice e posibil în cazul unei schimbări de Guvern

Erste: Riscul introducerii unei taxe bancare în România este mic, dar orice e posibil în cazul unei schimbări de Guvern (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Există un risc mic (pentru o taxă bancară, n.r.) în România. dar în cazul unei schimbări de Guvern orice este posibil", a spus Treichl.

Ungaria, unde grupul austriac este de asemenea prezent, a introdus anul trecut o taxă în sistemul bancar, pentru a obţine fonduri necesare reducerii deficitului bugetar.

În România au existat discuţii în prima parte a acestui an privind introducerea unei taxe de solidaritate de 2,5% din profitul băncilor. Guvernul a decis să nu susţină această măsură, propusă de parlamentari, în lipsa unui acord la nivelul UE, temându-se că după impunerea unei astfel de taxe băncile vor transfera câştigul în afara ţării.

Erste a anunţat, vineri, o pierdere de 1,5 miliarde euro în trimestrul trei, faţă de un profit de 367 milioane euro în perioada similară din 2010, ca urmare a amortizării fondului comercial, constituirii de provizioane în Ungaria şi costurilor legate de modificarea portofoliului CDS la valoarea justă. După primele nouă luni ale anului Erste a raportat o pierdere netă după plata intereselor minoritare de 973 milioane euro, faţă de un profit net de 633,8 milioane euro în perioada similară a anului precedent.

Grupul BCR, controlat de Erste, a înregistrat o perdere de 90,5 milioane lei (circa 21 milioane euro) în trimestrul al treilea, după ce în perioada similară a anului trecut raportase un câştig net de 6 milioane lei, iar profitul la nouă luni a scăzut de peste şapte ori, la 67,6 milioane lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici