Eşec al negocierilor OMC referitoare la un acord mondial al comerţului

Negocierile din cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului privind încheierea unui acord de liberalizare a comerţului, care au avut loc în ultimele nouă zile la Geneva, s-au încheiat, marţi, fără niciun rezultat, în urma neînţelegerilor privind agricultura, a declarat o sursă apropiată situaţiei.

26 afișări
Imaginea articolului Eşec al negocierilor OMC referitoare la un acord mondial al comerţului

Reprezentantul Statelor Unite, Susan Schwab, dă o declaraţie de presă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Statele Unite şi India nu au acceptat propunerile de compromis, iar discuţiile au ajuns într-un impas", a explicat sursa.

Reprezentanţii celor mai importante state membre ale OMC, reuniţi la Geneva, urmează să se întrunească pentru a lua act de această situaţie.

Eşecul a avut loc în urma neînţelegerilor dintre Statele Unite şi ţări emergente precum India, referitoare la aplicarea mecanismului de salvgardare în domeniul comerţului cu produse agricole.

Acest sistem ar permite unei ţări aplicarea unor taxe vamale excepţionale pentru anumite produse agricole, în cazul unei creşteri puternice a importurilor sau a scăderii preţurilor, pentru a proteja producătorii proprii.

India susţine ca nivelul importurilor de la care să fie aplicate aceste tarife să fie redus, dar Statele Unite se opun, susţinând că ar deveni un mijloc de protecţionism.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici