Eugen Teodorovici: Bufferul de la Finanţe este la peste 34 de miliarde de lei

Bufferul de la Ministerul finanţelor publice (MFP) a crescut cu 25%-27%, între începutul acestui an şi începutul lunii septembrie, reiese dintr-o declaraţie făcută joi de Eugen Teodorovici, ministrul de resort.

900 afișări
Imaginea articolului Eugen Teodorovici: Bufferul de la Finanţe este la peste 34 de miliarde de lei

Eugen Teodorovici: Bufferul de la Finanţe este la peste 34 de miliarde de lei

„Auzeam vorbindu-se, în spaţiul public, că acel buffer, acel fond tampon pe care România îl are în Trezorerie, ar fi insuficient, s-a diminuat. Nu, faţă de ianuarie 2018, când era undeva la 27 de miliarde de lei, astăzi este la peste 34 de miliarde de lei şi acumulăm”, a spus Teodorovici, într-o emisiune la Antena 3.

La acest moment, România şi-a achitat obligaţiile în valută, respectiv partea de obligaţii la termen pentru anul acesta, potrivit oficialului de la Finanţe.

„Până la final de an, cu ce ieşim în piaţa, pentru a ne împrumuta în valută, practic, consolidăm această rezervă, aflată la nivel de Trezorerie, care ne asigură o finanţare de peste cinci luni, în cazul în care nu vrem să mai cumpărăm bani din piaţă. Deci, iată, încă un element de siguranţă că România este o ţară stabilă din punct de vedere macroeconomic”, a subliniat Teodorovici.

Ministrul a susţinut că, deşi este o persoană care pare a risca, nu poate risca banii unei persoane. Acesta s-a referit la faptul că România are un nivel redus al datoriei guvernamentale, de sub 35%, fiind a cincea cea mai mică datorie la nivel european, în timp alte 15 state europene depăşesc criteriul de la Maastricht, care impune o limită de 60%.

„În acest an, estimăm să rămânem aici, la 35%. Grecia are 180%, Italia are 130% şi ceva, Portugalia are peste 100% datorie publică guvernamentală. Vă daţi seama ca diferenţe sunt”, a detaliat Teodorovici.

Ministrul finanţelor a precizat că astfel România ar face faţă unei crize economice, iar o criză economică majoră nu este anunţată, deşi sunt pieţe, precum Turcia şi Italia, care au o situaţie dificilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici