Euro a atins marţi un maxim record faţă de dolar

Euro s-a apreciat, marţi, la un nivel record faţă de dolar, pe fondul îngrijorării privind siguranţa sectorului financiar american.

10 afișări
Imaginea articolului Euro a atins marţi un maxim record faţă de dolar

Euro a atins marţi un maxim record faţă de dolar (Imagine: Mediafax Foto)

Dolarul a atins o valoare minimă record de 1,6038 pentru un euro, în timpul şedinţei de tranzacţionare, după care a revenit la 1,5994 unităţi. În raport cu un coş al celor mai importante şase monede străine, dolarul american a pierdut 0,7%, înregistrând un record minim de 71,320.

Comparativ cu yenul, dolarul a fost cotat la 105,03 unităţi, mai puţin cu 1%, în timp ce euro a pierdut 0,5% faţă de moneda japoneză, până la valoarea de 168.

Declinul monedei americane are loc la două zile după încercarea autorităţilor SUA de a restabili încrederea pieţei financiare printr-un pachet de măsuri vizând salvarea instituţiilor de credit ipotecar Freddie Mac şi Fannie Mae.

Euro s-a apreciat comparativ cu dolarul pe fondul îngrijorării investitorilor, după o scurtă perioadă de vulnerabilitate a monedei europene, determinată de o scădere a indicelui privind aşteptările investitorilor în Germania la un minim de -63,9 în iulie.

"Ceea ce cântăreşte mai greu acum, decât reducerea aşteptărilor investitorilor germani, este grija pentru evoluţia economiei americane în a doua jumătate a anului şi lipsa de încredere în dolar şi în sectorul financiar american", a declarat Antje Praefcke, specialist în politici monetare la divizia de Corporaţii şi Pieţe a Commerzbank, din Frankfurt.

În cursul zilei de marţi vor fi anunţate preţurile de producţie şi vânzare în SUA şi depoziţia preşedintelui Rezervei Federale americane (Fed) în faţa Congresului, în cursul zilei de marţi.

Recordul negativ al dolarului va acutiza problema inflaţiei pentru Fed, care încercă să coreleze politica monetară cu presiunile inflaţioniste şi o reducere a creşterii economice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici