Euro a atins un nou maxim istoric, de 1,5378 dolari pe unitate

Euro a atins joi un nou maxim istoric, de 1,5378 dolari pe unitate, după ce preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a spus că riscurile de accelerare a inflaţiei se menţin, temperând aşteptările privind reducerea dobânzii BCE în viitorul apropiat.

8 afișări
Imaginea articolului Euro a atins un nou maxim istoric, de 1,5378 dolari pe unitate

Euro a atins un nou maxim istoric, de 1,5372 dolari pe unitate

De asemenea, atingerea noului record a fost susţinută şi de faptul că BCE a revizuit în scădere, joi, estimările privind avansul economiei din zona euro, a îmbunătăţit previziunile legate de rata inflaţiei în acest an şi nu a exprimat temeri legate de aprecierea semnificativă a monedei unice europene.

Datele referitoare la faptul că prescrierile de credite ipotecare în SUA au urcat la un nivel record în trimestrul al patrulea din 2007 au influenţat negativ moneda americană.

Ulterior, moneda unică europeană a fost tranzacţionată la 1,5362 dolari pe unitate, în urcare cu 0,6% faţă de referinţa de miercuri.

În acelaşi timp, indicele dolarului, care arată evoluţia dolarului faţă de şase valute importante, a atins un nou minim record, de 72,963 puncte.

De asemenea, dolarul s-a depreciat cu 0,9% şi faţă de moneda japoneză, şi a atins un nou minim record faţă de francul elveţian.

"Adevărul este că nimeni nu vrea să sprijine dolarul în acest moment întrucât toţi ştim că Bernake (n.r. Ben Bernake - preşedintele Fed) va reduce rata dobânzii, indiferent de evoluţia ratei inflaţiei", a declarat Andrew Busch, analist pentru piaţa valutară la BMO Capital Markets din Chicago.

BCE a menţinut joi dobânda la nivelul de 4%, în conformitate cu previziunile analiştilor, care se aşteaptă în schimb ca Rezerva Federală americană (Fed) să reducă din nou rata de politică monetară, cu cel puţin 50 de puncte procentuale în luna martie, pentru a sprijini economia SUA.

Fed a redus, de la jumătatea lunii septembrie 2007, rata dobânzii cheie cu 2,25 puncte procentuale, la 3%, eliminând astfel avantajul monedei americane faţă de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici