Europa de Est poate pierde statutul de regiune favorită a investiţiilor

Europa de Est, unde randamentul pieţelor de capital şi valutare a atins 50% în 2009, ar putea pierde statutul de regiune favorită a continentului pentru investiţii, din cauza creşterii puternice a îndatorării, transmite Bloomberg.

15 afișări
Imaginea articolului Europa de Est poate pierde statutul de regiune favorită a investiţiilor

Europa de Est poate pierde statutul de regiune favorită a investiţiilor (Imagine: Mircea Roşca/Mediafax Foto)

Performanţa forintului unguresc este pe penultimul loc în rândul valutelor din 26 de state emergente, cu o depreciere de 33% faţă de dolar, din luna martie 2009.

Mai mult decât atât, Slovacia, Polonia, Bulgaria şi Cehia fac parte dintr-un grup de şapte ţări unde a avut loc cea mai rapidă creştere a riscului de creditare, în cazul a 21 de instrumente financiare de tip CDS analizate de Bloomberg.

"Unii investitori subestimează potenţialul de depreciere a obligaţiunilor şi valutelor din regiune", a declarat Tim Haaf, analist la compania Pacific Investment Management din California, divizie a grupului Allianz.

Din cauza deficitelor bugetare mari, state precum Polonia şi Letonia au amânat termenele de adoptare a euro, iar România şi Ungaria trebuie să reducă cheltuielile pentru a respecta termenii acordurilor de finanţare cu FMI şi UE.

Creşterea economică din regiune nu va reveni la ritmul anterior crizei, întrucât intrările de capital nu vor reveni la nivelul circa 8% din PIB, consemnat în perioada 2002-2008, crede Arend Kapteyn, economist şef pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa la Deutsche Bank din Londra.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici