Europa emergentă riscă să nu revină la ritmurile ridicate de dezvoltare anterioare crizei

Statele europene cu economii emergente riscă să nu revină la ritmurile ridicate de dezvoltare şi la nivelurile record de investiţii anterioare crizei, a declarat şeful Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Thomas Mirow.

14 afișări
Imaginea articolului Europa emergentă riscă să nu revină la ritmurile ridicate de dezvoltare anterioare crizei

Europa emergentă riscă să nu revină la ritmurile ridicate de dezvoltare anterioare crizei (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Mirow a avertizat, de asemenea, asupra subestimării crizei, în condiţiile în care o nouă serie de efecte negative urmează să apară.

"Criza a început în sectorul financiar, apoi s-a propagat în economia reală. Fără îndoială, problemele financiare vor afecta, din nou, balanţele contabile ale băncilor. Având în vedere intensitatea şi răspândirea crizei, sunt şanse ca statele din regiune să nu revină la un ritm de dezvoltare care să depăşească 10% sau la nivelurile record de investiţii şi finanţare disponibilă", a afirmat oficialul la o conferinţă organizată la Viena.

În opinia lui, creşterea accentuată a creditelor neperformante, avansul, posibil, al numărului de companii intrate în imposibilitate de plată, problemele de pe pieţele de capital şi cele ale reformelor fiscale sunt motive de îngrijorare.

Mirow consideră că Europa emergentă ar trebui să se orienteze către o dezvoltare sustenabilă şi de durată, după depăşirea crizei. El anticipează, totodată, că cererea pentru fondurile BERD va rămâne ridicată.

Economiile din Europa Centrală şi de Est se vor comprima cu 5% în acest an, iar cele ale statelor din fosta Uniune Sovietică vor scădea cu 5,8%, în condiţiile în care volumul exporturilor către ţările dezvoltate din vestul continentului scade, iar intrările de capital se reduc, potrivit estimărilor Fondului Monetar Internaţional.

BERD anticipează că România, Rusia, Turcia şi Ucraina vor fi afectate de recesiuni severe în acest an, Produsul Intern Brut putând să scadă cu valori cuprinse între 4% şi 15%.

Băncile locale, în majoritate controlate şi finanţate de instituţii de credit din străinătate, au sprijinit explozia economică din perioada 2000-2008 cu lichidităţi atrase din state precum Austria.

"Deşi riscul apariţiei unei crize sistemice în sectorul bancar din regiune a fost evitat, rămâne o prioritate asigurarea de capital adecvat băncilor. Va fi importantă recapitalizarea băncilor cu portofoliul afecat de criză, dar considerare, în general, sigure şi stabile", a precizat Mirow.

Statele Europei emergente trebuie să restructureze datoriile companiilor şi persoanelor fizice pentru a împiedica intrarea acestora în incapacitate de plată, relansând, în acelaşi timp, activitatea de creditare, astfel încât să se ofere sprijin şi revenirii economice.

BERD, înfiinţată în 1991 pentru a finanţa tranziţia statelor foste comuniste către economia de piaţă, a majorat, recent, cu 30% ţintele de investiţii pentru acest an ca răspuns la criza economică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici