Eurostat: Inflaţia din zona euro a atins în martie un nou nivel record

Inflaţia din zona euro a atins un nou nivel record în luna martie, de 3,5%, în contextul în care încrederea în mediul de afaceri a scăzut pentru a zecea lună consecutivă, potrivit datelor publicate luni de biroul european de statistică Eurostat.

19 afișări
Imaginea articolului Eurostat: Inflaţia din zona euro a atins în martie un nou nivel record

Eurostat: Inflaţia din zona euro a atins în martie un nou nivel record

Rata anuală a inflaţiei în cele 15 state europene care utilizează moneda unică a urcat de la 3,3% în februarie la 3,5% în luna martie.

Banca Centrală Europeană (BCE) vrea să menţină rata inflaţiei sub nivelul de 2%, dar previzionează o accelerare temporară a preţurilor. Totuşi, instituţia se confruntă şi cu o încetinire a creşterii economice, iar analiştii de pe pieţele financiare estimează că banca va decide o reducere a dobânzii de politică monetară în acest an, de la nivelul actual de 4%.

Estimarea Eurostat nu include rata lunară a inflaţiei sau o explicaţie detaliată a acesteia, dar datele publicate vineri de Belgia şi Germania au indicat faptul că accelerarea indicatorului a fost cauzată de majorarea preţurilor la energie, în contextul în care cotaţia petrolului a atins nivelul record de 111,8 dolari pe baril.

Majoritatea analiştilor intervievaţi, vineri, de Reuters au estimat că inflaţia se va menţine la 3,3%, dar unii au previzionat că indicatorul va avansa la 3,5%.

BCE a respins în mod repetat estimările privind o eventuală reducere a ratei dobânzii de politică monetară, susţinând că este important să menţină aşteptările privind evoluţia inflaţiei la un nivel redus, în special în contextul turbulenţelor de pe piaţa financiară.

Un sondaj realizat de Comisia Europeană a indicat că aşteptările consumatorilor privind evoluţia inflaţiei au scăzut pentru prima dată în ultimele cinci luni, de la 28 de puncte la 26 de puncte.

În acelaşi timp, indicele care măsoară încrederea în economia zonei euro a continuat să scadă de la 100,2 puncte la 99,6 de puncte, în principal din cauza evoluţiei sectorului construcţiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici