Eurostat: România rămâne ţara europeană cu cel mai mari procent de proprietari, 95%

România rămâne ţara europeană cu cel mai mari procent de proprietari, 95%, şi pe penultimul loc în UE în ceea ce priveşte suprafaţa medie de care dispune o persoană, notează zf.ro, care citează datele aferente 2022 publicate joi de Eurostat.

702 afișări
Imaginea articolului Eurostat: România rămâne ţara europeană cu cel mai mari procent de proprietari, 95%

România are cel mai mare procent de proprietari de locuinte din UE, cu o pondere de 95%, fată de media europeană de 69%, singurele state care au procente peste 90% fiind Slovacia, Croatia şi Ungaria, arată datele aferente 2022 publicate joi de Eurostat.

La polul opus se află Germania, unde se află cel mai ridicat procent de chiriaşi, respectiv 53%, urmată de Austria (49%) şi Danemarca (40%).

În România, doar 5,2% dintre locuitori stau cu chirie.

În ceea ce priveşte tipul de locuintă, 65% dintre români stau la casă şi 35% într-un apartament. Situatia este diferită însă în functie de zonă, astfel că în marile oraşe aproape 81% dintre localnici locuiesc într-un apartament, iar în zona rurală 98% au o casă. În localitătile urbane mai mici sau în suburbii domină de asemenea casele, cu o pondere de 64%.

La nivelul UE, 52% din populatie locuieşte într-o casă şi 47,5% în apartamente, în timp ce 0,5% au alt tip de locuintă, precum autorulote sau bărci.

Casele sunt preferate de locuitorii din două treimi dintre statele membre, cele mai ridicate procente fiind în Irlanda (89%), Ţările de Jos (79%), Croaţia şi Belgia (77%).

72% dintre locuitorii marilor oraşe trăiesc într-un apartament, în timp ce în localităţile urbane mai mici procentul coboară la 56%, iar în zona rurală la doar 17%.

România se află pe penultimul loc în UE în ceea ce priveşte suprafaţa medie de locuit, cu 1,1 camere/persoană, sub media europeană de 1,6 camere.

Cel mai bine la acest capitol stau locuitorii din Malta, cu o medie de 2,3 camere/persoană, urmaţi de cei din Luxemburg (2,2 camere), Belgia, Irlanda şi Ţările de Jos (2,1 camere).

Cele mai mici spaţii de locuitor revin locuitorilor din Polonia, Slovacia şi România (cu o medie de 1,1 camer/persoană), dar şi Letoniei şi Croatiei (cu 1,2 camere)

Un alt indicator care analizează calitatea locuinţlor este gradul de supra-aglomerare a acesteia. Potrivit Eurostat, 17% din populaţia Uniunii trăieşte într-o locuinţă supra-aglomerată.

În cazul României, ponderea ajunge la 40,5%, tara noastră fiind depăşită doar de Letonia, cu 41,7%. În Bulgaria, 36% din populatie locuieşte într-un spaţiu supra-aglomerat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici