- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (20.10.2017, 19:20)
- Dan Straut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Facem România Bine
- Ieși pe plus
- Video
EXCLUSIV | Bruxelles-ul contrazice Bucureştiul: Comisia Europeană subliniază că angajatorii trebuie să contribuie la un fond pentru creanţele salariale doar dacă statul nu are bani
Angajatorii trebuie să contribuie la finanţarea fondului de asigurare a creanţelor salariale (de solidaritate) doar „în măsura în care aceasta nu este acoperită integral de către autorităţile publice”, au transmis vineri, la solicitarea MEDIAFAX, reprezentanţii în România ai Comisiei Europene.
1555 afișări

EXCLUSIV | Taxa de solidaritate de 2%: Comisia Europeană subliniază că angajatorii trebuie să contribuie la un fond pentru creanţele salariale doar dacă statul nu are bani
Directiva 2008/94/CE obligă statele membre să asigure „prin crearea unor instituţii de garantare” plata acestor creanţe, au transmis, pentru MEDIAFAX, oficialii Reprezentanţei Comisiei Europene.
Potrivit acestora, „este important de subliniat că Directiva nu impune vreo taxă în acest sens”.
„Conform Directivei, angajatorii trebuie să contribuie la finanţare în măsura în care aceasta nu este acoperită integral de către autorităţile publice. Ţine de competenţa statelor membre să decidă dacă vor exista contribuţii pe care angajatorii trebuie să le onoreze şi, de asemenea, ce nivel vor avea acestea”, au mai precizat reprezentanţii CE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Sextech, o industrie globală în continuă creștere. Roboții sexuali cu penis bionic ar putea înlocui bărbații
-
Prima imagine cu autorul atacului armat de la şcoala din Texas. Este cel mai tragic eveniment de la masacrul de la Sandy Hook din 2012
-
Tedros Adhanom Ghebreyesus a fost reales în funcţia de director general al OMS. În lacrimi, Tedros s-a descris ca fiind "un copil al războiului"
-
Coreea de Nord a lansat trei rachete balistice la doar câteva ore după ce preşedintele american Joe Biden a părăsit regiunea
În speţă, este vorba de Directiva 2008/94/CE, din domeniul ocupării forţei de muncă şi afacerilor sociale. „Prin intermediul Directivei, UE a acţionat pentru a consolidarea şi îmbunătăţirea drepturilor angajaţilor, dorind să se asigure că, în cazul falimentului angajatorului, drepturile în cauză sunt protejate. Astfel, Directiva 2008/94/CE asigură plata creanţelor restante către angajaţi, în cazul în care angajatorul intră în faliment”, au mai arătat oficialii.
Într-adevăr, potrivit Articolului 5 din Directivă, „patrimoniul instituţiilor trebuie să fie independent de capitalul de exploatare a angajatorilor şi trebuie să fie constituit în aşa fel încât asupra acestuia să nu poată fi pus sechestru în cursul unei proceduri în caz de insolvenţă; angajatorii trebuie să contribuie la finanţare, în măsura în care aceasta nu este acoperită integral de către autorităţile publice”.
Mai mult, „obligaţia de plată a instituţiilor (a instituţiilor, nu a angajatorilor - subl.n.) există independent de îndeplinirea obligaţiilor de a contribui la finanţare”, mai arată Directiva 2008/94/CE, în încheierea Articolului 5.
Cu alte cuvinte, solidaritatea cu angajaţii unor companii aflate în insolvenţă trebuie asigurată de stat, din fonduri publice, nu de angajatori (dintr-o taxă pe fondul de salarii sau „de solidaritate”), statul putând să ceară o contribuţie financiară în acest sens, angajatorilor, numai dacă din resursele publice nu se poate alimenta acel fond.
Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat, joi, că taxa de solidaritate de 2% va fi un fond prin care se doreşte asigurarea angajatului în cazul în care firma a intrat în insolvenţă. 90% din acest procent va merge însă la bugetul de stat, potrivit ministrului.



Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.




CANCAN.RO

GANDUL.RO


ULTIMA ORǍ
vezi mai multe