EXCLUSIV: Creşterea salariilor din sectorul public este condiţionată parţial de evoluţia încasărilor

Cheltuielile cu salariile din sectorul public ar urma să crească cu 1 miliard lei începând de anul viitor, dar jumătate din această sumă va fi distribuită în al doilea semestru şi depinde de evoluţia veniturilor la buget în raport cu aşteptările, potrivit angajamentelor asumate de Guvern faţă de FMI

372 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Creşterea salariilor din sectorul public este condiţionată parţial de evoluţia încasărilor

EXCLUSIV: Creşterea salariilor din sectorul public este condiţionată parţial de evoluţia încasărilor (Imagine: Andrei Spirache/Publimedia)

"Bugetul prevede o creştere de 1 miliard lei a cheltuielilor cu salariile, în linie cu rata inflaţiei, iar jumătate din această majorare va fi distribuită în a doua jumătate a anului, în funcţie de intrarea veniturilor conform cu aşteptările", se arată în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI şi CE, obţinută de MEDIAFAX.

Ţinta de deficit bugetar asumată de guvern faţă de instituţiile financiare internaţionale pentru anul viitor este de 2,2% din PIB, pe baza unei creşteri economice de 2,2% previzionată pentru 2014.

Printre măsurile de natură fiscală angajate de guvern faţă de FMI şi CE se numără majorarea accizelor pe carburanţi începând de anul viitor şi indexarea tuturor accizelor în funcţie de inflaţie, introducerea costrucţiilor speciale în baza de impozitare, creşterea taxelor pe proprietate pentru persoane fizice la discreţia autorităţilor locale şi majorarea redevenţelor pe resurse minerale (altele decât petrolul şi gazele), potrivit memorandumului.

"Pentru a atinge ţinta de deficit, vom implementa măsuri suplimentare. Începând din 2014, inflaţia va fi adăugată ca element în formula de indexare pentru accize. De asemenea, acciza pe carburanţi va fi majorată cu 7 euro cenţi pe litru. Baza de impozitare pe proprietate pentru companii va fi extinsă pentru a include structurile speciale. Redevenţele din resurse minerale, altele decât petrolul şi gazele naturale, vor fi majorate cu 25% (...) Taxele pe proprietate pentru persoane fizice pot fi majorate la discreţia guvernelor locale", se arată în memorandum.

De asemenea, Guvernul mizează pe venituri suplimentare generate de majorarea salariului minim, de la 800 la 850 lei începând din luna ianuarie, respectiv la 900 lei din iulie.

Pe partea de cheltuieli, Guvernul s-a angajat să nu utilizeze rezerva tampon de 10% a bugetului înainte de cea de-a doua rectificare bugetară care va fi efectuată anul viitor, pentru a preveni riscurile legate de colectarea veniturilor.

Guvernul promite, în continuare, că va evalua anul viitor eficienţa deciziei de reducere a TVA la produse de panificaţie de la 24% la 9% începând din luna septembrie, urmând să decidă dacă măsura devine permanentă.

Totodată, Guvernul s-a angajat să elaboreze un nou regim de taxare în domeniul petrolului şi gazelor naturale.

"Vom stabili un nou regim care va fi în vigoare în perioada 2015-2024, discutat cu toate părţile interesate. În urma asistenţei tehnice primită recent de la FMI, am solicitat sprijin suplimentar pentru a dezvolta un plan de acţiune pentru implementarea acestor taxe", se arată în document.

Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional a aprobat pe 27 septembrie scrisoarea de intenţie transmisă de autorităţile române şi încheierea unui nou acord stand-by cu România, cu o durată de doi ani, în valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv.

O misiune a FMI s-a aflat la Bucureşti în perioada 22 octombrie - 5 noimebrie pentru prima evaluarea a celui de-al treilea acord. Discuţiile s-au axat pe ultima rectificare bugetară din 2013 şi construcţia bugetară pentru anul viitor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici