EXCLUSIV: Franks: BNR va lua măsurile de politică monetară necesare pentru reducerea inflaţiei

BNR va lua măsurile de politică monetară necesare pentru a reduce din nou inflaţia după ce preţurile au crescut peste aşteptări în primele două luni, influenţate de cotaţiile internaţionale la alimente, petrol şi energie, afirmă afirmă reprezentantul FMI pentru România, Jeffrey Franks.

36 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Franks: BNR va lua măsurile de politică monetară necesare pentru reducerea inflaţiei

EXCLUSIV: Franks: BNR va lua măsurile de politică monetară necesare pentru reducerea inflaţiei (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

"Motivele pentru care inflaţia din ultime două luni a fost peste aşteptări nu a avut legătură cu BNR, au legătură cu evoluţia comerţului internaţional, în special cu preţurile la alimente, petrol şi energie. Acestea au urcat mai mult decât s-a anticipat", a declarat Franks pentru MEDIAFAX.

El spune că situaţia reprezintă un element de îngrijorare şi este convins că BNR va lua măsurile necesare pe partea de politică monetară pentru a sprijini procesul dezinflaţionist.

"Ne aşteptăm ca trendul inflaţiei să fie descrescător pe parcursul anului 2011", a continuat oficialul BNR.

Franks a adăugat că este prematur pentru a spune dacă BNR va rata ţinta de inflaţie şi în 2011, pentru al cincilea an consecutiv, menţionând că este mai important trendul de scădere a preţurilor înregistrat în ultimii 10-15 ani.

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat în urmă cu două săptămâni că prognoza privind evoluţia inflaţiei pe parcursul unui an nu se poate face pe baza datelor publicate într-o lună sau două şi trebuie văzut dacă riscurile în legătură cu alimentele şi combustibilii persistă sau se temperează.

Inflaţia anuală a urcat de la 6,99% în ianuarie la 7,6% în februarie, depăşind estimările analiştilor, după ce rata lunară s-a situat la 0,77% ca urmare a scumpirii alimentelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici