EXCLUSIV: Guvernul renunţă la forfetar, iar microîntreprinderile ar putea plăti 3% impozit pe venit

Guvernul a decis să renunţe la introducerea impozitului forfetar din cauza dificultăţilor care ar putea apărea în administrarea unui astfel de sistem şi analizează posibilitatea revenirii la impozitarea cu 3% a veniturilor microîntreprinderilor, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

93 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Guvernul renunţă la forfetar, iar microîntreprinderile ar putea plăti 3% impozit pe venit

EXCLUSIV: Guvernul renunţă la forfetar, iar microîntreprinderile ar putea plăti 3% impozit pe venit (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Impozitul forfetar urma să fie introdus începând cu anul viitor ca măsură compensatorie la impozitul minim, care a fost eliminat de la 1 octombrie.

Pentru a realiza ţinta de deficit stabilită pentru 2011 şi pentru a compensa eliminarea impozitului minim, Guvernul s-a angajat în scrisoarea către FMI să continue reformele în sectorul sănătate pentru a îmbunătăţi veniturile şi să controleze mai bine cheltuielile, să reducă subvenţiile totale destinate bunăstării animalelor pentru 2011, după confirmarea introducerii finanţării acestor programe din Programul Naţional European de Dezvoltare Rurală, să raţionalizeze în continuare ajutorul de stat şi să continue reducerea de angajaţi în sectorul public, între altele prin menţinerea politicii de înlocuire a unui singur angajat din 7 care părăsesc sistemul.

Potrivit surselor, reintroducerea impozitului de 3% pe venitul microîntreprinderilor este una din variantele care vor fi analizate împreună cu Comisia Europeană şi FMI pentru optimizarea sistemului fiscal şi o mai bună colectare a veniturilor.

"Odată ce ne vom situa în mod ferm pe traiectoria necesară pentru a realiza ţinta de deficit pe care ne-o propunem, vom întreprinde - cu asistenţă tehnică de la FMI şi în consultare cu CE şi Banca Mondială - o analiză cuprinzătoare a sistemului fiscal în vederea unei optimizări neutre din punct de vedere al veniturilor şi simplificării acestuia", se arată în scrisoare de intenţie către FMI, obţinută de MEDIAFAX.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat luni, la Guvern că, după discuţiile cu reprezentanţii FMI, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale, s-a ajuns la concluzia că eliminarea impozitului minim nu necesită măsuri compensatorii.

"Noi am avut discuţii şi cu FM, CE şi BM şi, analizând rezultatele privind execuţia bugetuilui, cei de la BM, CE şi FMI au spus că nu trebuie să compensăm eliminarea impozitului minim. Am convenit să analizăm introducerea unui sistem simplificat pentru IMM", a spus Ialomiţianu.

Întrebat dacă s-a renunţat la introducerea impozitului forfetar, ministrul a spus că va fi luată o decizie după ce autorităţile vor discuta cu reprezentanţii celor trei organisme.

Impozitul minim a fost introdus în primăvara anului trecut şi, potrivit autorităţilor, eliminarea acestuia nu are efect asupra încasărilor bugetare din 2010, iar impactul pentru anul viitor este estimat la un miliard de lei.

Începând cu 1 octombrie, firmele plătesc impozit pe profit de 16%.

Până sfârşitul anului trecut, microîntreprinderile au beneficiat de un regim special de impozitare, care le permitea să opteze între plata impozitului pe profit şi plata unui impozit pe venit, care a crescut progresiv în ultimii ani până la 3% din venituri. Această prevedere nu a mai fost aplicată şi în 2010.

Microînterprinderile erau acele societăţi cu până la 9 angajaţi şi venituri anuale de cel mult 100.000 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici