EXCLUSIV Vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc: Criza de personal din turism, cauzată de DISPARIŢIA şcolilor de profil

Vicepreşedintele FPTR, Nicolae Istrate, a declarat, pentru MEDIAFAX, că industria turistică suferă de lipsă de personal calificat din cauza dispariţiei şcolilor de profil şi nu fiindcă în acest sector sunt cele mai mici salarii din economie.

505 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV Vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc: Criza de personal din turism, cauzată de DISPARIŢIA şcolilor de profil

EXCLUSIV Vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc: Criza de personal din turism, cauzată de DISPARIŢIA şcolilor de profil (Imagine Silviu Matei / Mediafax Foto)

“Industria turistică se confruntă cu o criză de forţă de muncă, dar nu neapărat din cauza salariilor mici. Este o criză de forţă de muncă calificată în turism fiindcă au dispărut şcolile naţionale de turism. Nu se mai formează personal specializat. Nu se mai formează ospătari, recepţioneri, cameriste, nu ai oameni calificaţi”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Nicolae Istrate, vicepreşedinte al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Salariul mediu net, în luna ianuarie 2017, în industria turistică (hoteluri şi restaurante) a fost de 1299 de lei/lună, cel mai scăzut din economie, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.

“La acest salariu, dacă se adaugă şi bonuri de masă, plus o masă, aşa cum dau toate hotelurile mari angajaţilor, şi au posibilitate să dea şi şase vouchere de vacanţă, nu e chiar cel mai mic salariu”, susţine Istrate.

Ziarul Financiar a arătat că hotelul Teleferic din Poiana Braşov a angajat 22 de filipinezi, pe fondul lipsei de personal autohton. Şi tot în Poiana Braşov, la hotelul Aurelius lucrează angajaţi din Nepal.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici