Expert financiar: Condiţiile din mediul de afaceri din România se vor înrăutăţi în următoarele 12 luni/ Cresc dobânzile

Condiţiile din mediul de afaceri din România se vor înrăutăţi în următoarele 12 luni, iar leul va pierde teren în faţa monedei unice europene, se arată în ultimul sondaj al CFA România. Preşedintele Chartered Financial Analists - CFA, Adrian Codîrlaşu a explicat, pentru MEDIAFAX, care sunt cauzele.

3113 afișări
Imaginea articolului Expert financiar: Condiţiile din mediul de afaceri din România se vor înrăutăţi în următoarele 12 luni/ Cresc dobânzile

Expert financiar: Condiţiile din mediul de afaceri din România se vor înrăutăţi în următoarele 12 luni/ Dobânzile vor creşte

„Este o tendinţă descrescătoare fiindcă, în opinia mea, am atins deja vârful ciclului economic şi în 2017 nu o să mai avem aceeaşi creştere economică pe care am avut-o anul acesta. Un simplu argument – consolidarea fiscală care este necesară după toate majorările de salarii, scăderi de taxe şi reducerea TVA. Iar toate acestea vor avea un efect asupra investiţiilor”, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România.

Conform sondajului CFA România, condiţiile pentru mediul de afaceri se vor deteriora în anul care vine, în vreme ce condiţiile macroeconomice la nivel global se estimează că vor scădea.

„România fiind o economie mică şi deschisă este afectată de înrăutăţirea condiţiilor macroeconomice la nivel global. Suntem dependent de ceea ce se întâmplă în general, mai ales în UE având în vedere toate fluxurile comerciale pe care le avem cu ţările din spatial comunitar”, arată Codîrlaşu.

Pe de altă parte, se aşteaptă ca în următoarele 12 luni leul să scadă faţă de euro. Preşedintele CFA România arată cum majorarea ratei dobânzilor în SUA a condus la o reaşezare a cursurilor de schimb în toate ţările emergente, în sensul deprecierii monedelor locale.

„Anticipăm majorarea inflaţiei în SUA, cu efect în deprecierea monedelor ţărilor emergente. Anticipările inflaţioniste sunt puternice. Vom avea o inflaţie pozitivă şi aceasta se va transfera în dobânzile nominale. Vorbim de creşterea dobânzilor la credite şi depozite, dar şi la titlurile de stat”, arată Adrian Codîrlaşu.

Indicatorul de încredere macroeconomică a rămas relativ constant în luna noiembrie a acestui an, faţă de luna anterioară, la valoarea de 65,6 puncte, în creştere cu 0,6 puncte faţă de luna anterioară.

Cei chestionaţi se aşteaptă la o uşoară creştere a veniturilor personale în următoarele 12 luni, dar şi la majorarea numărului de angajaţi.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică, a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011, reprezentând un indicator prin care se doreşte să se cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecarei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA.

Titlul CFA este unul dintre cele mai prestigioase din lume în rândul profesioniştilor din domeniul financiar. Administrat de către CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar care pregăteşte şi testează candidaţii în domeniul eticii şi standardelor profesionale, analizei situaţiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei şi evaluării diverselor instrumente financiare şi de investiţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici