Experţi Eurostat vin la Bucureşti la finele lunii mai, pentru a discuta cu Guvernul despre deficit

O echipă de experţi ai Eurostat va veni la Bucureşti la sfârşitul lunii mai pentru a discuta cu autorităţile române despre deficitul bugetar de anul trecut, iar astfel de vizite s-ar putea repeta lunar, la finele lunilor iunie şi iulie, potrivit secretarului de stat la Finanţe Gheorghe Gherghina.

43 afișări
Imaginea articolului Experţi Eurostat vin la Bucureşti la finele lunii mai, pentru a discuta cu Guvernul despre deficit

Experţi Eurostat vin la Bucureşti la finele lunii mai, pentru a discuta cu Guvernul despre deficit (Imagine: Shutterstock)

Într-o conferinţă susţinută, miercuri, la sediul Guvernului, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, şi secretarul de stat Gheorghe Gherghina au insistat asupra faptului că Guvernul "a dat dovadă de bunăcredinţă şi o colaborare foarte bună" cu Eurostat şi că nu a transmis date inexacte, fiind primul preocupat să afle realitatea.

"Noi am avut mai multe runde, sunt vreo trei runde. Ultima rundă nu a avut loc, pentru că au apărut acele discrepanţe între cifra stabilită de Institutul Naţional de Statistică şi Banca Naţională, pentru că se referă la rezultatul financiar ce urma să fie cuprins în deficitul bugetar, respectiv 0,4 Institutul Naţional de Statistică şi 0,2 Banca Naţională. Nu a mai avut loc runda a treia, unde trebuia să se lămurească nişte lucruri. Erau nişte întrebări, de exemplu, de ce au mai apărut arierate la sănătate, de ce am capitalizat Fondul de Garantare, legat de IFN-uri, deci mai sunt nişte răspunsuri. Au mai apărut nişte lucruri de lămurit şi vor fi lămurite la Bucureşti", a spus ministrul Finanţelor.

Întrebat de jurnalişti când va veni această echipă de specialişti, secretarul de stat Gheorghe Gherghina a arătat că o primă vizită va avea loc la sfârşitul lunii mai.

"La sfârşitul lunii mai, şi este posibil să vină apoi şi pe la sfârşitul lunii iunie, şi pe la sfârşitul lunii iulie", a spus Gherghina.

Eurostat a anunţat marţi că are rezerve în privinţa calităţii datelor raportate de România referitoare la deficitul bugetar de anul trecut, calculat după standardele ESA95, invocând printre cauze incertitudinea legată de impactul unor companii publice asupra deficitului.

Ulterior, Statistica a anunţat că Ministerul Finanţelor a început verificarea datelor raportate de către companiile de stat, la care urmează să participe şi experţi ai Băncii Naţionale a României şi INS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici