Exporturile paralele de medicamente au ajuns la 1,3-1,5 miliarde euro, cât jumătate din piaţa farma

Exporturile paralele de medicamente au atins un nivel alarmant anul trecut, între 1,3-1,5 miliarde euro, cât jumătate din valoarea pieţei româneşti de medicamente, fiind încurajate de degradarea mediului de afaceri, a declarat pentru MEDIAFAX Dragoş Damian, directorul general al Terapia Ranbaxy.

378 afișări
Imaginea articolului Exporturile paralele de medicamente au ajuns la 1,3-1,5 miliarde euro, cât jumătate din piaţa farma

Exporturile paralele de medicamente au ajuns la 1,3-1,5 miliarde euro, cât jumătate din piaţa farma (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)

"Este o practică legitimă, libera circulaţie a mărfurilor, dar dăunătoare. Din păcate, în România, în afară de faptul că preţurile aprobate sunt mici, avem şi problema degradării mediului de afaceri şi atunci există o tendinţă multiplicată de a scoate medicamentele la export paralel", a arătat Damian, care este şi preşedintele preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

Majoritatea medicamentelor care fac obiectul exporturilor paralele sunt cele foarte scumpe, dar au apărut şi cazul unor produse generice.

"Valoarea este foarte mare, sunt exclusiv medicamente scumpe, dar au apărut şi câteva cazuri de generice în centrul şi estul Europei, unde sunt câteva companii afectate de acest fenomen. Vorbim însă în proporţie de 90% de medicamente scumpe", a arătat Damian.

El a precizat că atunci când plăţile vor ajunge la zi şi clawback-ul se va regândi nu vor mai exista exporturi paralele.

"Atunci, de ce să mă complic să vând în Rusia, să încasez la 60 de zile, când în România încasez la fel", a spus Damian.

Directorul Terapia a dat exemplul Greciei, care s-a confruntat cu o situaţie similară şi a interzis aceste exporturi, cu notificarea prealabilă a Comisiei Europene că populaţia nu mai are acces la toate medicamentele.

În 2011, piaţa românească de medicamente a atins 2,55 miliarde euro, în creştere cu 11,5% comparativ cu 2010, potrivit datelor companiei de analiză şi studii de piaţă Cegedim România. Pentru 2012, este estimată o creştere cu 9,3% în lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici