Exxon a obţinut un profit de 9,1 miliarde dolari în primul trimestru, peste aşteptările analiştilor

Exxon Mobil a obţinut în primul trimestru un profit de 9,1 miliarde dolari, în scădere de la 9,5 miliarde dolari în urmă cu un an, dar peste aşteptările analiştilor, iar pentru acest an a alocat pentru investiţii 39,8 miliarde dolari, inclusiv în Rusia, unde perspectivele sunt umbrite de sancţiuni.

117 afișări
Imaginea articolului Exxon a obţinut un profit de 9,1 miliarde dolari în primul trimestru, peste aşteptările analiştilor

Exxon a obţinut un profit de 9,1 miliarde dolari în primul trimestru, peste aşteptările analiştilor (Imagine: Shutterstock)

Profitul din primul trimestru a scăzut cu 4,2%, dar a fost totuşi susţinut de vânzarea unor active în valoare de 1,1 miliarde de dolari, relatează Bloomberg.

Veniturile au coborât cu 1,5%, la 106,77 miliarde de dolari, de la 108,35 miliarde de dolari în urmă cu un an.

Preşedintele şi directorul executiv al Exxon, Rex Tillerson, coordonează proiecte de petrol şi gaze din Canada şi până în Papua Noua Guineea, care de anul viitor ar trebui să contribuie la creşterea producţiei, potrivit companiei.

În Rusia, care anul trecut a fost cel mai mare furnizor de ţiţei la nivel mondial, Exxon desfăşoară cel mai mare proiect al său de exploare a hidrocarburi din afara SUA, în parteneriat cu Rosneft.

Exxon a alocat pentru acest an 39,8 miliarde de dolari pentru investiţii, inclusiv în proiectul din Marea Kara, în nordul Rusiei, în cadrul unui parteneriat semnat cu compania rusă de stat Rosneft, în 2011.

Deocamdată, sancţiunile internaţionale impuse unui grup de persoane şi companii din Rusia, inclusiv directorului general al Rosneft Igor Secin, ca reacţie la implicarea autorităţilor de la Moscova în evenimentele din Ucraina, nu au descurajat Exxon şi alţi producători străini de energie să investească în sectorul petrolier al Rusiei.

Totuşi, preşedintele Vladimir Putin a avertizat marţi că riscurile la adresa proiectelor acestor companii au crescut.

Companiile americane pot face încă afaceri cu Rosneft, a declarat, luni, un oficial al Trezoreriei SUA.

Proiectul de explorare cu Exxon este cel mai important dintre colaborările Rosneft cu parteneri străini, printre care Statoil din Norvegia şi ENI din Italia.

Pentru şeful Exxon, rezervele mari de petrol şi gaze ale Rusiei sunt esenţiale pentru planurile sale de creştere a producţiei grupului american.

Producţia de hidrocarburi a Exxon a scăzut cu 5,6%, fiind în declin în 10 din ultimele 11 trimestre, iar profitul net înregistrează cea mai lungă perioadă descendentă după criza financiară din 2008-2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici