Fără reducerea garanţiilor, băncile ar fi raportat pierderi

Profitul raportat de sistemul bancar la finele lunii septembrie, de 679 milioane lei, a fost rezultatul exclusiv al reducerilor provizioanelor prin aplicarea ajustării la valoarea restanţelor cu 25% din garanţia aferentă, potrivit directorului Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.

23 afișări
Imaginea articolului Fără reducerea garanţiilor, băncile ar fi raportat pierderi

Fără reducerea garanţiilor, băncile ar fi raportat pierderi (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Suma dedusă, adică neprovizionată, a fost în septembrie de 2,4 miliarde de lei. Adică, diferenţa dintre expunerea ajustată şi cea neajustată, cea anterioară modificării de regulament, a fost mai mare decât profitul obţinut de băncile comerciale", a spus Cinteză.

El a arătat că modificarea regulamentului prin acceptarea ajustării expunerii cu 25% din valoarea garanţiei reprezintă cea mai importantă schimbare legislativă din acest an pe sistemul bancar.

Directorul Direcţiei Supraveghere a concluzionat că fără această măsură sistemul bancar ar fi arătat pierdere după primele nouă luni.

"La octombrie se observă o revenire uşoară şi profitul este oarecum în creştere", a adăugat Cinteză.

El crede că sistemul bancar nu a trecut de "ce a fost mai rău", anticipând că în 2010 s-ar putea înrăutăţi şi mai mult gradul de neperformanţă.

"Personal, cred că 2010 va fi mai greu decât 2009, şi primele şase luni de anul viitor vor fi hotărâtoare pentru sistemul bancar din România. Norocul nostru că avem o solvabilitate ridicată, de 13,7%, dar aceasta ne arată şi o capacitate limitată de a face profit", a spus Cinteză.

Sistemul bancar a obţinut la nouă luni un profit de 679,9 milioane de lei, câştigul înregistrat în trimestrul al treilea fiind de 6,5 ori mai mare decât rezultatul din primul semestru, când băncile au raportat un profit de 90 milioane lei, potrivit datelor transmise băncii centrale.

Astfel, sistemul bancar din România a înregistrat în trimestrul al treilea un profit de 589,9 milioane de lei.

Câştigul obţinut de bănci în primele nouă luni a fost însă de aproape 4,7 ori mai redus faţă de rezultatul obţinut în perioada similară a anului trecut, când rezultatul a fost susţinut în mod semnificativ de vânzarea participaţiilor deţinute de mai multe bănci la Asiban.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici