FEM: România stagnează în clasamentul internaţional al competivităţii economice

România coboară o poziţie, pe locul 74 din 131, într-un top global al competitivităţii economice pentru perioada 2007-2008, dar punctajul se menţine la nivelul anului trecut, principalele dezavantaje competitive fiind transparenţa deciziilor guvernamentale şi calitatea infrastructurii rutiere.

2 afișări
Imaginea articolului FEM: România stagnează în clasamentul internaţional al competivităţii economice

FEM: România stagnează în clasamentul internaţional al competivităţii economice

România a obţinut un punctaj de patru puncte, calculat pe o scară de la unu la şapte, potrivit Raportul Competitivităţii Globale 2007-2008, publicat, miercuri, de Forumul Economic Mondial (FEM), partener al Grupului de Economie Aplicată (GEA) din România.

Anul trecut, la realizarea raportului au fost incluse numai 122 de ţări. Astfel, raportat la statele incluse în clasamentul din 2006, România se situează pe poziţia 70, în urcare cu trei locuri.

Criteriile analizate de FEM la realizarea clasamentului sunt grupate în trei categorii mai ample, care se referă la aspecte economice generale (instituţii publice, infrastructură, stabilitate macroeconomică), gradul de inovare şi complexitatea mediului de afaceri şi factorii de stimulare a eficienţei economice (educaţie, capacitatea de absorbţie a tehnologiilor).

Avantajele competitive ale României se referă mai ales la datoria publică (locul 12 din 131), calitatea educaţiei tehnice (locul 12) sau durata procedurilor necesare pentru lansarea unei afaceri (locul 13).

Pe de altă parte, între dezavantajele competitive se mai numără şi protecţia drepturilor acţionarilor minoritari (locul 107), risipa cheltuielilor publice (locul 116), rata de economisire (locul 101) sau intensitatea competiţiei locale (locul 82).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici